Achterhoek

Wat doet een bij? Deze kinderen leren het in de klas van een imker

VORDEN - Een kleuter staat met zijn neus tegen de bijenkast aan gedrukt: "Kijk, ze hebben haren, en ook ogen!" Op de Dorpsschool in Vorden krijgen de kinderen les van een imker. Gebiologeerd kijken en luisteren ze naar hoe de beestjes rond zoemen. "Kunnen ze ook steken?"
Imker Heleen Hennink is te gast op de basisschool. Samen met collega's van Bijenvereniging De Vooruitgang uit Hengelo geeft ze les over bijen op negen basisscholen in de gemeente Bronckhorst. "Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen!".
De kinderen over de bijen:
Wat doet een bij? Deze kinderen leren het in de klas van een imker

'Niet zomaar dood meppen'

Samen een bijendans doen, honing proeven en een boekje lezen, alles staat deze ochtend in het teken van het zwart-gele beestje. De imker staat versteld van wat de kinderen al weten. "Ontzettend leuk, ze hadden hele goede vragen." Naast de bij gaat het ook over insecten in het algemeen. "Daar moeten we zuinig op zijn."
"We vertellen over de bijen, het leven van de bij, en waarom ze zo belangrijk zijn." Zo geeft Heleen de kinderen mee dat het niet zo gewoon is dat je elke dag fruit op je bordje hebt. "Het is belangrijk dat kinderen leren dat insecten nuttig zijn, dat je ze niet alleen maar dood moet meppen omdat je bang bent dat ze je gaan steken."

De bijen een handje helpen

Tachtig procent van de eetbare gewassen in ons land is afhankelijk van bestuiving door insecten. Taaie kost voor een 4-jarige, zou je denken, maar dat valt mee. "Ze doen voor appels en peren en voor honing zorgen", concludeert een van de kinderen na afloop.
Met de insecten gaat het volgens Heleen niet zo goed. "Het is heel erg slecht gesteld met met name de wilde bij. Dus het is ontzettend belangrijk om daar zoveel mogelijk aandacht aan te besteden." Bloemen kunnen de beestjes een handje bij helpen, met zaadjes van de imker kunnen de kinderen daar straks zelf aan bijdragen.

Bijenmarkt

De lessen van de imkers worden gegeven vanwege het 100-jarige jubileum van de bijenvereniging. "Inmiddels is het al 101, vorig jaar kon het vanwege de welbekende reden niet doorgaan", vertelt Heleen. Toch wil de vereniging het feest niet zomaar voorbij laten gaan.
Zo pakken de imkers eind april uit met een bijzondere bijenmarkt in Hengelo. Op 30 april staat alles rond de Remigiuskerk in het teken van biodiversiteit. Er zijn lezingen, over wespen, wilde bijen, hommels en uiteraard over de honingbij.
De kinderen uit de klas zijn in ieder geval enthousiast en willen alles weten over wat het kleine beestje, dat soms dus ook gemeen kan prikken. "Maar ik ben niet bang hoor, dan ga ik gewoon even weg!"