Noord-Veluwe

'Altijd hartelijke' Tom de Nooijer betrokken bij kritische persberichten

Tom de Nooijer haalde drie zetels binnen bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Tom de Nooijer haalde drie zetels binnen bij de gemeenteraadsverkiezingen. © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - Tom de Nooijer hoopt met zijn partij, Christelijk Verbond Oldebroek (CVO) onderdeel te worden van de coalitie in Oldebroek. Als nieuwkomer haalde hij drie zetels binnen, waarmee hij zichzelf de 'grootste winnaar' van de verkiezingen noemt. Het conflict met zijn oude partij, de SGP, kan hij naar eigen zeggen achter zich laten.
De nieuwe gemeenteraad is inmiddels geïnstalleerd, de verkenning voor een mogelijke coalitie is in Oldebroek in volle gang. "Wij zetten daarbij in op een samenwerking tussen de ChristenUnie, Algemeen Belang Oldebroek en CVO", zegt Tom de Nooijer daarover.
"Dat heb ik ook duidelijk gemaakt aan de verkenner. Daarbij hebben we wel een paar principiële punten benoemd waar wij niet mee akkoord zouden kunnen gaan. Als de zondagsrust zou verdwijnen uit Oldebroek, of als Oldebroek een regenbooggemeente wordt, willen wij niet deelnemen aan het college." En zijn standpunt om te stoppen met het wapperen van de regenboogvlag in de gemeente? "Realistisch gezien hebben de partijen die tegen die vlag zijn geen meerderheid, dus dat lijkt me niet haalbaar."

Goede verhoudingen met SGP

Nu de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd is, is natuurlijk de vraag hoe De Nooijer en zijn fractiegenoten om zullen gaan met hun oud-partijgenoten van de SGP. "Dat gaat onderling best goed, hoor", zegt De Nooijer. "Nu de verkiezingen achter de rug zijn, is er een bepaalde rust ontstaan. De twee raadsleden van de SGP communiceren open en goed, we groeten elkaar en hebben elkaar gefeliciteerd. Binnenkort drink ik een kopje koffie met Erik Doornwaard."
De aanloop naar de verkiezingen was hectisch. Tom de Nooijer bleek niet op de kandidatenlijst van de SGP te staan, waarna een groep verontruste leden probeerde dat via een motie alsnog voor elkaar te krijgen. Toen die motie niet werd uitgevoerd, en het bestuur weigerde op te stappen, verliet een deel van de SGP-leden de partij, en richtte samen met De Nooijer CVO op.
"Die hele periode heb ik me heel terughoudend opgesteld", zegt De Nooijer daarover. "Ik heb nooit nadrukkelijk voor mezelf op willen komen, en ik heb ook niet de vuile was buiten gehangen. Ik heb bewust niet de media te woord gestaan destijds. Als je voor jezelf opkomt, maar dat blijkt niet gewenst, moet je je afvragen of je er wel goed aan doet. Wat dat betreft vond ik het erg bijzonder om te merken dat zo'n grote groep leden juist wel achter me stond, en voor me opkwam."
Toch kwamen er stevige persberichten over het handelen van de SGP, vanuit de groep leden die zich om De Nooijer verzamelde. "Ja, zij waren degenen die voor mij opkwamen, die die uitlatingen hebben verstuurd. Mijn naam heeft daar bewust nooit onder gestaan, want dit was hun strijd."

De Nooijer schreef persberichten

Dat laatste is een bijzonder uitspraak. De een deel van de persberichten van de 'ongeruste SGP-leden', die later CVO vormden, werd namelijk als Word-document naar de redactie gestuurd. En in de eigenschappen van meerdere van die documenten is te zien dat Tom de Nooijer de auteur is van die persberichten, niet een van de leden die het bericht uiteindelijk verstuurden.
"Dat kan kloppen", geeft De Nooijer toe. "Want ik heb wel eens met ze mee gekeken, of het juridisch klopte wat zij schreven, of het overeenkomt met wat er in de statuten van de SGP staat." Dan zou De Nooijer in Word niet genoemd worden, maar hij is de enige schrijver, volgens de eigenschappen. "Dat is dan omdat ze mij bepaalde zinnen via WhatsApp hebben toegestuurd", legt De Nooijer uit. "Die heb ik in Word geplakt, en er een geheel van gemaakt."
De persberichten waar de naam van De Nooijer specifiek in staat, zijn berichten over de ledenvergadering. In een van die berichten is onder meer de tekst 'het bestuur heeft onzes inziens niet verstandig gehandeld in deze kwestie' opgenomen. Onder het persbericht staan vijf namen, maar niet die van De Nooijer.

Persoonlijke aanval

Het opvallendste bericht werd op 12 maart, de zaterdag voor de verkiezingen, verstuurd naar Loco Media, een samenwerkingspartner van Omroep Gelderland. In een ingezonden brief viel iemand een SGP-kandidaat persoonlijk aan, op tweets die eerder werden verstuurd. In de eigenschappen van dat document is terug te zien dat de vrouw de brief inderdaad zelf heeft aangemaakt, maar dat De Nooijer het document als laatste heeft gewijzigd.
"Ook hier heb ik gekeken of er feitelijke onjuistheden in stonden", zegt De Nooijer. "Maar mijn naam staat niet onder de brief, hij is niet namens mij verstuurd." Overigens heeft de redactie van Loco Media de brief nooit gepubliceerd, omdat de eindredactie het een te persoonlijke aanval vond.
Het roept de vraag op of De Nooijer ook aan andere berichten heeft meegeschreven, waar zijn naam niet bij staat. "Ik heb gekeken naar feitelijke en juridische juistheden bij berichten, en de initiatiefnemers hebben mij gevraagd of ik oké was met de dingen die ze over mij schreven. Maar alles is uiteindelijk op hun eigen initiatief geweest."

Kritiek op SGP-bestuur blijft

De Nooijer benadrukt dat, ondanks de stevige woorden die hij eerder uitte, hij prima kan samenwerken met de SGP-fractie. "De fractie gaat over de inhoud, daar kunnen we elkaar echt wel vinden", zegt hij. "Ik blijf wel problemen houden met het lokale bestuur. Ik vind nog steeds dat dat bestuur de SGP ongeloofwaardig maakt."
In de lokale krant heeft De Nooijer al toegegeven beschikbaar te zijn als eventuele wethouderskandidaat namens zijn partij. "Maar dat is allemaal van later zorg", zegt hij daarover. "Eerst moeten we zien of CVO in de coalitie komt, daarvoor is het nodig dat we het over de inhoud gaan hebben. Pas als het zover is, zullen we als fractie van CVO gaan kijken wie onze wethouderskandidaat wordt. En dat kan best iemand anders zijn dan ik, ik zeg alleen maar dat ik eventueel beschikbaar ben." De Nooijer was een van de eersten die met de verkenner sprak. "We moeten dus nog maar afwachten wat de rest van de partijen wil. We gaan het zien."
Aanpassing
In een eerdere versie van dit bericht werd de suggestie gewekt dat De Nooijers naam bij alle persberichten zichtbaar was. Dat is niet het geval: zijn naam staat bij twee van de persberichten die in Word zijn verstuurd.