Achterhoek

Stormloop verwacht bij de pomp, want eindelijk zakken de brandstofprijzen

Tanken wordt weer iets goedkoper.
Tanken wordt weer iets goedkoper. © Pixabay
DE HEURNE - Veel Gelderse automobilisten kijken er al een paar weken reikhalzend naar uit: deze vrijdag worden de accijnzen op brandstof verlaagd. De prijzen zijn misschien nog steeds hoog, maar bij een volle tank benzine scheelt het toch als er 17 cent minder per liter hoeft te worden afgerekend. Diesel wordt 11 cent per liter goedkoper.
De afgelopen dagen stelden veel mensen hun tankbeurt graag even uit als dat kon, of de tank werd aan het begin van de week maar half vol gedaan. Vanaf vrijdag wordt er direct optimaal geprofiteerd. "We hadden donderdag nog de zogenoemde ' tientjestankers'. Die kondigden al aan vandaag terug te komen voor een volle tank en ik kan ze geen ongelijk geven", zegt pomphouder Gerrit Heinen uit De Heurne. "Ik verwacht in de loop van de dag echt een enorme drukte."

Historisch hoge prijzen

Bij veel Gelderse pompen wordt een flinke omzet verwacht, maar ondanks de ogenschijnlijke opwinding over de prijsverlaging is het niet zo dat de brandstof gratis wordt weggeven. Volgens UnitedConsumers - een organisatie die iedere dag de gemiddelde, landelijke adviesprijs berekent - was die adviesprijs voor Euro95 op donderdag nog 2,461 euro. De prijs van diesel stond op 2,294 euro. Dat gaat naar respectievelijk 2,291 euro en 2,184 euro. Niet zo lang geleden waren dit nog historisch hoge prijzen.
De brandstofprijzen liepen de voorbije maanden fors op.
De brandstofprijzen liepen de voorbije maanden fors op. © Omroep Gelderland
Het gaat dan om de adviesprijzen. In de praktijk liggen de prijzen vaak wel iets lager. Bij Heinen sowieso en fors ook. Hij moet wel, want nog geen 6 kilometer verderop staan zijn klanten goedkoop in Duitsland te tanken. Maar nu zit Gerrit een keer aan de goede kant van de grens. Omdat zijn prijzen toch al laag zijn en de accijnsverlaging ingaat, kan hij tegen de Duitse benzineprijzen op of zit hij er zelfs iets onder. De diesel is bij de oosterburen zelfs zo'n 10 cent duurder dan hun eigen benzine. Dus die brandstof zal voor Duitsers in De Heurne nu helemaal aantrekkelijk zijn.

Duitsers aan de pomp

"Ik verwacht ook echt wel wat Duitsers aan de pomp", zegt Heinen verheugd. Al was de blijdschap over dit scenario nu nog van korte duur. "We dachten eindelijk een keer in een gelijk speelveld te komen, maar nu heeft de Duitse overheid ook aangekondigd de accijnzen te verlagen. En nog veel meer dan in Nederland, dus dan zal de brandstof daar uiteindelijk weer goedkoper worden." Het is nog niet duidelijk wanneer de verlaging in Duitsland ingaat en vooralsnog zal deze ook maar drie maanden duren. Het gaat wel om 30 cent verlaging voor een liter benzine en 14 cent voor een liter diesel.
In Nederland geldt de accijnsverlaging tot het einde van het jaar. De verlaging is voor iedereen hetzelfde, dus de concurrentie in Nederland blijft fors. Heinen: "Het is een hele rare markt op dit moment. Het is heel lastig om te bepalen wanneer je moet inkopen, want de prijzen wisselen enorm. Maar goed, op een gegeven moment moet je er toch inspringen en dan is het de vraag of je goed hebt gegokt, of pech hebt en er achteraan blijft hobbelen."
Bekijk de video over het tanken:
Benzineprijs onder de 2 euro, dus komen de Duitsers hier tanken