Liemers

Almachtig CDA in Montferland buitenspel, sluimerende samenwerking oppositie kan beklonken worden

Els Rutting (PvdA) en Joost Gerritsen (Lijst Groot Montferland) feliciteren elkaar na de verkiezingsuitslag in Montferland.
Els Rutting (PvdA) en Joost Gerritsen (Lijst Groot Montferland) feliciteren elkaar na de verkiezingsuitslag in Montferland. © Regio8
DIDAM - Komt er een eind aan de heerschappij van het CDA in Montferland? Het CDA heeft de oppositie na de verkiezingsuitslag het formatiestuur in handen gegeven en mag voor de vorm nog meepraten. Helder, Lijst Groot Montferland (LGM) en PvdA geven het stuur niet meer uit handen. Een analyse over een nieuwe coalitie in Montferland.
Het tot 16 maart almachtige CDA verloor twee zetels, maar is met zes zetels nog altijd de grootste fractie in de raad. Een optelsom leert echter dat ze met VVD, Lokaal Belang en D66 niet aan een meerderheid komen (twaalf zetels). Daarmee is het vurig gehoopte scenario van de oppositiepartijen uitgekomen; ze kunnen om het machtsblok van de christendemocraten heen hun eigen koers varen.
Het CDA kan nog inzetten op een vrijage met de PvdA, maar dan zullen de christendemocraten een blauwtje lopen. De PvdA heeft zich al voor de verkiezingen, achter de schermen, verbonden gevoeld met bijvoorbeeld de eenmansfractie van Rob Mos. Na diens verrassende winst met Mos' nieuwe partij Helder (vijf zetels) is die band alleen maar sterker geworden.

Utopie

Karlijn Looman, de lijsttrekker van het CDA, komt één zetel te kort voor een leidende rol en stelt zich constructief op, maar dat doet ze tandenknarsend. Uiteraard is het wrang dat uitgerekend de grootste partij aan de zijlijn staat bij de coalitiebesprekingen. Maar het CDA wil de sfeer in de nieuwe gemeenteraad niet bij voorbaat op scherp zetten, nu de toon in het debat met de komst van burgemeester Harry de Vries juist is gematigd. Het CDA wil op inhoud een plek veroveren in de nieuwe coalitie, maar dat lijkt een utopie. Daarvoor zijn er niet alleen verschillen in opvatting over de komst van een bedrijventerrein bij Azewijn of de invoering van de wasservice.
Máár, wellicht nog belangrijker, de oppositiepartijen hebben eindelijk de kans het grote en almachtige CDA een beentje te lichten en buitenspel te zetten. Die mogelijkheid zullen ze niet laten lopen nu ze elkaar hebben gevonden op gemeenschappelijke standpunten. De uitdaging voor Helder, Lijst Groot Montferland en PvdA zal eruit bestaan de rit de komende vier jaar in goede harmonie uit te zitten en resultaten te boeken.

'Rood randje'

Wat mogelijk ook een rol speelt is de rol van de informateur, Bert Berghoef. De voormalige burgemeester van Aalten was destijds van CDA-huize, maar liet bij zijn entree fijntjes weten weliswaar een CDA'er te zijn, 'maar wél met een rood randje.' In hoeverre klopt zijn hart nog voor het CDA? Dat zou een vingerwijzing kunnen zijn voor de uitkomst van de coalitiebesprekingen, maar ook niet meer dan dat. De vastberadenheid van Helder, Lijst Groot Montferland en PvdA telt veel zwaarder. Die beoogde samenwerking sluimert al van voor de verkiezingen en kan binnenkort beklonken worden.