Achterhoek

Dit zijn de nieuwe raadsleden voor de gemeenteraad in Doetinchem: 'Ik heb er zoveel zin in'

Nieuwe raadsleden voor de gemeenteraad in Doetinchem worden beëdigd
Nieuwe raadsleden voor de gemeenteraad in Doetinchem worden beëdigd © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - In Gelderland zijn woensdagavond heel wat nieuwe raadsleden beëdigd, na de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden. In Doetinchem is daarbij iets bijzonders aan de hand. Daar bestaat bijna de helft van de gemeenteraad uit nieuwe gezichten.
Zoals Denny Daamen, die samen met Monique Linger de nieuwe fractie van GroenLinks vormt in de gemeenteraad. “Ik heb om meerdere redenen ervoor gekozen om raadslid te worden”, zegt Daamen. “Ik wil zien wat er gebeurt in de wereld en daar wil ik actief aan meedoen. Het is een stuk passie wat in mij zit.”
Denny Daamen (GroenLinks) wordt beëdigd als raadslid
Denny Daamen (GroenLinks) wordt beëdigd als raadslid © Omroep Gelderland
Ook de 32-jarige Marjolein Faber kan niet wachten om namens de SP aan de slag te gaan. “Mensen moeten met hun problemen bij mij kunnen komen, zodat ik hun woord naar de raad kan brengen”, zegt Faber. “Ik wil er voor hun staan en niet voor mijzelf, dat is mijn doel. Ik heb er zoveel zin in, dat is niet normaal.”
Kijk naar de beëdiging van de nieuwe raadsleden in Doetinchem:
Dit zijn de nieuwe raadsleden voor de gemeenteraad in Doetinchem

'Ik zie echt wel kansen om samen te werken'

Nieuwkomer in Doetinchem is Forum voor Democratie die met één zetel de gemeenteraad binnen komt. Lambert van Meijeren heeft veel zin in de komende vier jaar. “Ik heb er lang naar uit gekeken en nu is het dan zover”, zegt Van Meijeren. De fractieleider wil de landelijke standpunten van Forum voor Democratie lokaal laten horen. “We zijn voor lokale democratie en dat mis ik nu wel in Doetinchem”, aldus Van Meijeren.
De beëdiging van Lambert van Meijeren (Forum voor Democratie) als raadslid in Doetinchem
De beëdiging van Lambert van Meijeren (Forum voor Democratie) als raadslid in Doetinchem © Omroep Gelderland
Hij gelooft ook in de samenwerking met andere partijen, ondanks dat de standpunten soms ver van elkaar verwijderd liggen. “Ik zie echt wel kansen om samen te werken met een grote middengroep. Ik hoop dat die partijen daar ook voor in zijn”, zegt Van Meijeren.

'Ik heb het nog niet saai gevonden'

Het werk van een raadslid mag dan misschien wat saai zijn en veel tijd opslurpen, maar dat hebben de meesten er wel voor over. “Ik heb al een poosje op de achtergrond meegedraaid met de fractie, maar ik heb het nog niet saai gevonden”, zegt nieuwkomer Natasja Veldhuis voor de PvdA Doetinchem. “Sommige stukken vind ik minder interessant, maar voor mij is er genoeg waarvan ik zeg: ‘Daar vind ik wel wat van.’ Stukken die ik niet snap, die vraag ik gewoon aan mensen die het wel snappen.”
Ook Faber deinst niet terug voor het raadswerk. “Daar laat ik mij niet door tegen houden”, zegt Faber. “Tuurlijk is het veel leeswerk en daar moet ik wel even aan wennen, maar ik heb zoveel energie om te beginnen.”
Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) zal nu eerst als informateur met de verschillende partijen in gesprek gaan. Naar verwachting presenteert Geurts zijn bevindingen op woensdag 6 april aan de gemeenteraad.