Gelderland

Het blijft voorlopig nog sneeuwen: dit moet je erover weten

Dalende sneeuwvlokken vanmorgen in Apeldoorn
Dalende sneeuwvlokken vanmorgen in Apeldoorn © Luciano de Graaf
ARNHEM - In de ochtend en middag viel al de nodige sneeuw in onze provincie, maar als we de meteorologen mogen geloven, kunnen we vanavond en vannacht nog véél meer verwachten. Omroep Gelderland vroeg aan Alfred Snoek van Weerplaza waar we vandaag en morgen nog rekening mee moeten houden.

Hoeveel sneeuw gaat er nog vallen?

"Dat van vanochtend was nog maar een voorproefje", zegt weerman Snoek. "Uit Duitsland komt sneeuw en die gaat vanavond via onze provincie het land over. Vanavond en vannacht zal er sneeuw vallen." Daarbij staat er ook een koude noordoostenwind. "Het is wat dat betreft echt op en top winter."

Blijft de sneeuw liggen?

"Ik verwacht dat het vannacht iets onder nul wordt, dat was afgelopen nacht nog niet het geval. De sneeuwval van vanavond en vannacht duurt langer en is af en toe ook behoorlijk intensief. En als je dat dan allemaal op één hoop gooit, dan kan je als meteoroloog niets anders zeggen dan dat er vanavond en vannacht op veel plaatsen in Gelderland sneeuw blijft liggen."
"Het zou mij niet verbazen als er morgen ergens op de Veluwe 10 centimeter sneeuw ligt", vertelt Snoek. "Dat is een echt winterse start van de vrijdag. Morgenochtend wordt het geleidelijk aan droog en dan zal je zien dat de sneeuw morgen wel wat gaat smelten." Vrijdag loopt de temperatuur namelijk alweer op tot zo'n 5 graden.

Komt er weer een drukke ochtendspits?

Donderdagochtend kende ons land de drukste ochtendspits van het jaar, met meer dan 450 kilometer file. Het KNMI gaf voor Gelderland code geel af, vanwege de kans op gladheid door de sneeuw. Rijkswaterstaat verwacht ook donderdagavond en vrijdagochtend drukte op de weg als gevolg van de sneeuwval.

Kan ik vanavond nog met het openbaar vervoer naar huis?

Het openbaar vervoer kan donderdagavond last gaan krijgen van de sneeuwval. Keolis zegt dat er voorlopig gewoon wordt gereden volgens de reguliere dienstregeling, 'maar het kan geen kwaad vandaag de reisplanner extra in de gaten te houden'. De busvervoerder zegt dat er lokaal mogelijk verstoringen kunnen ontstaan.
De NS houdt de weersituatie nauwlettend in de gaten, laat een woordvoerder weten. "Op dit moment rijdt alles gewoon. Ons advies is altijd de reisplanner te checken. Als er iets verandert, wordt dat gecommuniceerd via social media en omroepberichten op stations."