Stedendriehoek

Zo ontdek je of iemand GHB of medicijnen in je drankje heeft gestopt

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © Pixabay
APELDOORN - Jonge vrouwen zouden zijn gedrogeerd in het Apeldoornse uitgaansleven. Er gaan berichten op sociale media rond, waarin staat dat ze onwel werden nadat er drugs in hun drankjes werd gedaan. Maar hoe kom je erachter of je zo ziek bent, omdat er iets in je biertje zit? En, belangrijker nog: hoe voorkom je dat je drinkt van zo'n aangetast drankje?
De 25-jarige Chantal van Essen was even op het toilet, toen ze zich ineens heel naar begon te voelen. "Ik had geen controle over mijn lichaam. Ik hoorde en zag alles wel, maar kon nergens op reageren.” Dilana werd op haar beurt ineens heel agressief. "Op de terugweg gooide ik mijn fiets helemaal kapot. Zo ben ik helemaal niet. De volgende dag kon ik me niks meer herinneren.”

'Lijkt me onwaarschijnlijk'

Kevin Kerklaan, eigenaar van een café waar het zou zijn gebeurd, zet vraagtekens bij de verhalen van de meisjes. Hij benadrukt dat het gebruik van alcohol niet moet worden onderschat. "Er wordt twee tot drie keer zoveel besteld. Ook veel sterke drank. Drogering lijkt mij vrij onwaarschijnlijk. Dit wordt nu als reden genoemd. Uit schaamte, omdat het natuurlijk niet stoer is", zei hij eerder tegen Omroep Gelderland.
Maar de klachten die bovenstaande vrouwen noemen, kunnen wel degelijk wijzen op drogering. Slachtoffers van drogering kunnen verschillende symptomen ervaren, meldt Drugsinfo. Geheugenverlies, een black-out, misselijkheid, gekke dingen doen/zien/voelen, niet kunnen slapen, grote pupillen, bewusteloosheid of juist heel erg wakker zijn: het zijn allemaal klachten die bij drogering passen.
Wie iets in zijn of haar drankje krijgt gestopt, kan zich opeens slecht gaan voelen.
Wie iets in zijn of haar drankje krijgt gestopt, kan zich opeens slecht gaan voelen. © Maurício Mascaro via Pexels
Volgens Drugsinfo gebeurt drogering vaak met GHB, omdat die effecten erg lijken of de effecten van alcoholgebruik. Maar drogeren komt ook voor met andere drugs of medicijnen, zoals xtc of benzodiazepines. Die laatste stof maakt mensen juist suf en slaperig.

Testen

Mensen die vermoeden dat ze gedrogeerd zijn, kunnen de dag erna een test doen. De huisarts biedt soms een urinetest aan, maar ook online zijn tests te verkrijgen. Het is wel belangrijk dat de urine zo snel mogelijk na het vermoeden van drogering wordt opgevangen en bewaard.
Maar, zegt Drugsinfo, een test biedt geen zekerheid. Een negatieve uitslag hoeft namelijk niet te betekenen dat je niet gedrogeerd bent. GHB is bijvoorbeeld slechts maximaal twaalf uur te herkennen met zo'n test.

Hoe herken je drogering?

Achteraf weten dat je gedrogeerd bent is als mosterd na de maaltijd. Hoe voorkom je dat je een drankje nuttigt waar iets aan is toegevoegd? Volgens Drugsinfo kan je soms proeven dat er iets in je drankje is gedaan. Zo smaakt GHB erg zout en kunnen andere drugs of medicijnen bitter of chemisch smaken. Maar in een drankje met een sterke smaak kan het zo zijn dat je het niet eens merkt.
Volgens Drugsinfo kan je soms proeven dat er iets in je drankje is gedaan.
Volgens Drugsinfo kan je soms proeven dat er iets in je drankje is gedaan. © Pixabay
Zeeuwse studenten hebben daarom een andere oplossing bedacht. Met het bedrijf Nothing in my Glass hebben ze een papiertje ontwikkeld dat vertelt of er iets toegevoegd is aan jouw biertje of wijntje. Zo'n kaartje kan je meenemen naar een feestje of festival. Wil je checken of je drankje veilig is, dan doe je een druppeltje op het papiertje. Als de plek verkleurt, zit er GHB of ketamine in je drankje.
Studenten van de Amerikaanse universiteit in North Carolina hebben ook een zelftest ontwikkeld, in de vorm van nagellak: Undercover Colors. Wanneer je je nagel in je drankje stopt en de kleur verandert, dan zit er een verdovend middel in je glas.

Wat kun je doen als er iets in je drankje zit?

Proef je iets aan je drankje en vermoed je dat er iets mis is? Spuug het zo snel mogelijk uit, zegt Drugs&Uitgaan, onderdeel van het Trimbos Instituut. Waarschuw vervolgens iemand die je vertrouwt en probeer contact te krijgen met een EHBO'er. In het ergste geval moet je een arts raadplegen.
Daarnaast adviseert Drugs&Uitgaan om altijd aangifte te doen bij de politie. Wanneer er meerdere meldingen binnenkomen, kan de politie een horecaondernemer vragen maatregelen te nemen.

Toch alcohol

Maar Drugs&Uitgaan stelt ook dat mensen soms onterecht denken dat ze gedrogeerd zijn. "De vervelende effecten die ze ondervinden, zijn dan meestal het gevolg van alcoholgebruik. Alcohol kan andere of heftigere effecten hebben, wanneer je bijvoorbeeld slecht geslapen hebt of weinig hebt gegeten.'
Wil je zeker zijn dat niemand iets in je drankje stopt zonder dat je het doorhebt? Laat dan sowieso nooit je glas ergens staan zonder dat je er zicht op hebt.