Gelderse Vallei

De eerste sneeuw is gevallen!

Op het spoor langs de A1 bij Barneveld is al een laagje sneeuw te zien.
Op het spoor langs de A1 bij Barneveld is al een laagje sneeuw te zien. © Daniël Hol / Persbureau Heitink
BARNEVELD - De aankondiging van weerkundigen dat er sneeuw zou vallen op de Veluwe, deed de nodige wenkbrauwen fronsen. Na de vele zonnige dagen die maart kende, vond menigeen het moeilijk te geloven dat er nog sneeuw aan zou komen. Inmiddels sneeuwt het echter op verschillende plekken in de provincie.
De eerste foto van een besneeuwd spoor langs de A1 bij Barneveld kwam al vroeg binnen. Te zien is hoe de rails bedekt zijn met een klein laagje sneeuw. Ook vanuit andere delen in de provincie kwamen al beelden binnen. Ab Donker uit Buurmalsen zag hoe de voorruit van de auto voorzien was van een laagje (natte) sneeuw. Theo van Dalen uit Putten constateerde al wat sneeuw tussen de tegels in de straat en Stephan van Loon liet zien dat ook Hoevelaken al wakker geworden is in witte sferen.
Binnen een uur kwam het vervolgens in grotere hoeveelheden uit de lucht. In Arnhem viel er zelfs vrij veel achter elkaar, laat presentator Frank van Dijk zien:
De ANWB waarschuwt donderdagochtend dat het plaatselijk glad kan zijn. Politieagent Paul Koetsier, die werkzaam is in de meldkamer Arnhem/Nijmegen, waarschuwt zijn volgers op zijn beurt dat het verstandig is om de snelheid op de weg aan te passen aan de weersomstandigheden.
Natte sneeuw op de voorruit in Buurmalsen.
Natte sneeuw op de voorruit in Buurmalsen. © Ab Donker
In Hoevelaken is sneeuw op de daken blijven liggen.
In Hoevelaken is sneeuw op de daken blijven liggen. © Stephan van Loon
De vraag is nu hoe de dag verder zal verlopen. In de loop van donderdag gaat het vanuit het noordoosten harder regenen en neemt de kans op natte sneeuw verder toe. In de avond en de nacht, wanneer de temperatuur daalt tot rond het vriespunt of daar net onder, kan er ook droge sneeuw vallen.
"Het kan lokaal zelfs wit worden", voorspelde meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza. De kans is groot dat de sneeuw die vanaf donderdagavond blijft liggen, vrij vlot verdwenen is. Vrijdag loopt de temperatuur namelijk op tot zo'n 5 graden.
Ook bij de ooievaarsopvang in Herwijnen is sneeuw te zien:

Zie ook: