Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Dna-uitslag is binnen: er is een tweede wolf in Park de Hoge Veluwe

De dna-uitslag laat zien dat het om een wolf gaat.
De dna-uitslag laat zien dat het om een wolf gaat. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het Nationale Park de Hoge Veluwe had al aanwijzingen dat er een tweede wolf in het park terecht zou zijn gekomen. Nu is ook in een Duits laboratorium officieel vastgesteld dat er twee wolven zijn. Het park weet niet hoe de dieren binnen het gerasterde deel komen.
Eerder al gaf terreinbeheerder Jakob Leidekker aan dat het aantal door wolf aangevreten dieren toenam. De wolven hebben in het park tal van reeën, edelherten en moeflons gedood. Cijfers zijn er niet, omdat in het uitgestrekte gebied slechts een deel van de prooidieren wordt teruggevonden.

Gevolgen voor bezoekers

Wat het betekent voor bezoekers van het park, kan Leidekker nog niet zeggen. "Dat moeten we gaan beleven. Het zou goed kunnen dat bezoekers minder wild gaan zien, Dat weten we niet. De kans dat je een confrontatie met een wolf krijgt wordt misschien juist wel groter. Maar als ik de geluiden om me heen hoor, dan valt dat mee."
De eerste wolf werd via een laboratorium in Wageningen vastgesteld. Daaruit bleek in augustus 2021 dat er een vrouwtje in het park leefde. Nu zijn de dna-resultaten bekend van een Duits laboratorium, waaruit blijkt dat een tweede wolf erbij is gekomen. Of het om een vrouwtje of mannetje gaat, wil het park niet delen.
Het park is sceptisch over het overheidsbeleid en wil daarom niet alle informatie over de wolven delen. Leidekker heeft al meerdere malen aangegeven dat ze graag af willen van de wolven, maar dat ze niks kunnen doen: het dier is beschermd. Het park heeft het gevoel dat de eerste onderzoeksresultaten van de vrouwelijke wolf ook niet volledig zijn gedeeld.

Reactie BIJ12

Het instituut BIJ12, dat werkt in opdracht van de twaalf provincies, zegt via een woordvoerder dat het altijd open en transparant is geweest over genetisch onderzoek en dna-uitslagen. "Tot op heden hebben wij één verzoek tot taxatie ontvangen: op 9 augustus 2021 van een doodgebeten moeflon."
"Normaal gesproken delen wij alleen de uitslag, maar op verzoek van de Hoge Veluwe hebben zij alle informatie ontvangen die beschikbaar is: van de mailwisseling tot het volledige onderzoeksresultaat. Op soortniveau is de wolf vastgesteld. Het individu kon helaas niet worden vastgesteld, omdat het monster onvolledig was en vervuild met genetisch materiaal van een vos."

Moeflons niet geëvacueerd

Dat er nu twee wolven jagen op dieren, binnen de rasters van het park, betekent ook dat de schapen vaker opgevreten worden. Het park heeft ongeveer veertig moeflons achter een wolfwerend hek, maar krijgt de rest er niet achter. Het plan om de moeflons naar Spanje te evacueren gaat voorlopig niet door. Het park krijgt wel de reispapieren om er naartoe te gaan. Maar als de moeflons eenmaal in Spanje zijn, krijgt het park de dieren niet terug. De rijksoverheid verstrekt dan niet de papieren om de moeflons weer toe te laten in Nederland.