Gelderland

Pas op als je de weg op gaat: tot vrijdagmiddag code geel

Onder meer op de A50 stond een lange file.
Onder meer op de A50 stond een lange file. © Luciano de Graaf
Een bericht dat je eind maart misschien niet meer verwacht: het KNMI heeft voor onder meer Gelderland code geel afgegeven vanwege gladheid. Er wordt nog veel sneeuw verwacht, waardoor het oppassen geblazen is als je de weg op gaat.
De waarschuwing van het KNMI geldt sinds donderdagmiddag 16.00 uur en is tot vrijdagmiddag 12.00 uur van kracht. Volgens Weerplaza kan op de Veluwe wel 10 centimeter sneeuw vallen.

Lange files op A50

Voor zover bekend zorgde het winterweer in de avondspits niet voor grote problemen. Wel stonden er lange files, onder meer op de A50 bij Apeldoorn waar het flink sneeuwde. Volgens een fotocorrespondent gebeurde daar ook een ongeluk. Rond 18.00 uur stond er in heel Nederland nog zo'n 400 kilometer file.
Donderdagochtend waren er verschillende grote incidenten op de weg. Die zorgden in combinatie met de sneeuwval voor de drukste ochtendspits van dit jaar. Vooral rondom Arnhem stonden er veel files. Dat had vooral te maken met een gekantelde vrachtwagen bij knooppunt Waterberg.

'Eerst zien, dan geloven'

Op sociale media waren veel mensen op dinsdag en woensdag nog een beetje terughoudend over de voorspelde sneeuwval. "Eerst zien, dan geloven", was toen een veelgehoorde uitspraak. Michiel kon zich bijvoorbeeld bijna niet voorstellen dat het echt zou gaan sneeuwen. "Haha, het zal wel weer", zei hij op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland. "Het zou gisteren en morgen ook regenen, dus ik vertrouw meer op een andere weerkaart die het wél goed heeft."
Toch kwam er donderdagochtend al vroeg winterse neerslag naar beneden in de provincie. Veel mensen zagen besneeuwde daken, auto's en straten toen ze naar buiten stapten.