Stedendriehoek

Bijzondere beelden: gans denkt dat hij de vader is van 15 jonge eendjes

Deze brandgans ontfermt zich al jaren over jonge wilde eendjes in Zutphen.
Deze brandgans ontfermt zich al jaren over jonge wilde eendjes in Zutphen. © Dick Zwiggelaar
ZUTPHEN - Een mannetjesbrandgans in Zutphen gedraagt zich als de vader van 15 jonge eendjes. "Hij houdt andere eenden op afstand en zorgt echt voor de kuikentjes", vertelt inwoner Dick Zwiggelaar.
Dick, die altijd zijn camera bij zich heeft als hij zijn hond uitlaat, zag het schouwspel en verwonderde zich erover. "Dit heb ik nog nooit gezien. Ik heb zelfs even gedacht dat de brandgans wel eens de biologische vader zou kunnen zijn."
Kijk naar de bijzondere beelden:
Deze brandgans denkt dat hij de vader is van 15 eendenkuikens

'Deze brandgans heeft niet door dat hij een gans is'

Dat is niet het geval, weet plaatsgenoot Michel Klemann, die professioneel vogelaar is. "Deze brandgans heeft niet door dat hij een gans is. Ik heb deze gans voor het eerst met een vrouwtjeseend met kuikens gezien in 2018. En ieder voorjaar zie ik deze brandgans, net als de mannetjeseend, waken bij het eendennest. Zodra de kuikens zijn uitgebroed vertrekt de mannetjeseend en ontfermt de brandgans zich over de kleine eendjes."
Al jaren wordt in Zutphen deze brandgans gezien die zich gedraagt als vader van de jonge eendjes.
Al jaren wordt in Zutphen deze brandgans gezien die zich gedraagt als vader van de jonge eendjes. © Michel Klemann
Klemann vindt in zijn archief zelfs nog foto- en videomateriaal van de brandgans met eendenjongen in de Marshaven in Zutphen.

Brandgans vermoedelijk groot geworden tussen de eendjes

Klemann vermoedt dat de brandgans is opgegroeid in een eendengezin. "Het gebeurt wel eens dat een brandgans een ei in een eendennest legt, bijvoorbeeld doordat het ganzennest is verdwenen. Zo'n wilde eend voedt zo'n gansje dan gewoon op en vervolgens denkt de brandgans dat hij een eend is. Dat wordt 'inprenting' genoemd. Zo'n eend kijkt naar de ouders en neemt dat gedrag over."
Dick: 'Ik dacht even dat de gans de biologische vader van deze eendenkuikens was.'
Dick: 'Ik dacht even dat de gans de biologische vader van deze eendenkuikens was.' © Dick Zwiggelaar

'Eendjes hechten zich meer aan de gans dan aan de eigen moeder'

Het is Klemann in eerdere jaren opgevallen dat de kuikens op een gegeven moment meer naar de brandgans toetrekken dan naar moedereend. "De brandgans is veel fanatieker in het verzorgen van de kuikens dan de moedereend, waardoor de jongen zich meer hechten aan de brandgans."
De eendenkuikens treffen het maar met zo'n zorgzame brandgansvader. Jonge eendjes vallen nog wel eens ten prooi aan grote meeuwen bijvoorbeeld. "Een wilde eend gaat dan schuilen in het riet, maar de brandgans spreidt zijn vleugels, trekt zijn bek wijd open en schrikt daarmee de meeuwen af", aldus vogelkenner Klemann.