Noord-Veluwe

Gerrit wacht op de sneeuw: 'Ik zag kaarten waarop 20 centimeter werd genoemd'

Gerrit Rekers uit Vierhouten houdt zijn weerstation extra goed in de gaten.
Gerrit Rekers uit Vierhouten houdt zijn weerstation extra goed in de gaten. © Omroep Gelderland
VIERHOUTEN - De meteorologen voorspellen vanaf donderdag sneeuw op de Veluwe. De vooruitzichten verschillen van een paar centimeter tot wel 15 centimeter. Gerrit Rekers uit Vierhouten is héél benieuwd hoe het zal uitpakken. Als weeramateur kijkt hij geïnteresseerd mee.
De verwachting is dat er donderdag al wat winterse neerslag te zien is, en dat daar in de nacht naar vrijdag méér bij komt. Sneeuw in deze tijd van het jaar komt niet vaak voor, maar een unicum is het niet.
Gravend in zijn geheugen komt Gerrit uit bij het jaar 2008. "Toen lag er volgens mij met Pasen sneeuw. Wat ze nu opgeven, is even afwachten. Sommigen zeggen: 3 à 4 centimeter. Anderen hebben het over 15 centimeter en ik zag kaarten langskomen waarop zelfs 20 centimeter werd genoemd. We moeten het maar afwachten."

Liever geen natte sneeuw

Gerrit hoopt vooral dat de hoeveelheid natte sneeuw beperkt blijft. "Als daar veel van neerkomt, is dat niet fijn. Net uitgekomen boompjes en struikjes kunnen namelijk afknappen door de zwaarte van de natte sneeuw. In 2017 gebeurde dat al eens en zag je tienduizenden toppen uit de dennen knappen. Maar goed, we moeten het eerst maar eens zien."
De vraag is hoe de bomen, struiken en planten de komende dagen doorkomen.
De vraag is hoe de bomen, struiken en planten de komende dagen doorkomen. © Omroep Gelderland
Gerrit geeft natuurrondleidingen op de Veluwe en kent de natuur om zich heen op zijn duimpje. Hij raadt mensen die net plantjes in de tuin hebben gezet, aan om niet in paniek te raken. "Sneeuw isoleert, dus als er een laagje sneeuw komt, valt het wel mee. Stel dat het een paar nachten -5 wordt, dan is dat erger. Dan moet je de plantjes afdekken, dat weten de meeste mensen wel. Maar een laagje sneeuw is niet zo'n drama."

Hei en bos zijn blij met sneeuw

Een deel van de natuur kan zelfs best profijt hebben van een sneeuwbui, zegt Gerrit. "Voor de heide, maar vooral voor de bossen is sneeuw een zegen. Vooral als het smelt", lacht Gerrit. "Sneeuw trekt heel langzaam de bodem in. Dan is er van de droogte van de voorbije weken weinig meer over."
De fascinatie voor het weer begon zestien jaar geleden, toen Gerrit van zijn vrouw een apparaatje cadeau kreeg om het weer te meten. "Na een paar dagen ontdekte ik dat ik alle data ook online kon opslaan. Toen was ik verkocht", lacht hij. "Vanaf dat moment ben ik alles gaan bijhouden. Na verloop van tijd gaan je dingen opvallen, en ontmoet je mensen die het ook als hobby hebben. Zo groeit dat."

Veel vorstdagen in maart

Als hobbyist zijn Gerrit de laatste tijd wel meer zaken opgevallen aan het weer. Zo scheen de zon in januari amper: die maand ging de boeken in als meest sombere januarimaand van deze eeuw. Maart is daarentegen de maand gebleken met meer zonuren dan welke maand ook in 2021.
Ook telde deze maand al 23 dagen met vorst. "En als er nu nog eentje bij komt, en daar ga ik van uit, zitten we op 24 dagen. Dat is echt héél apart", aldus Gerrit. "Al zegt het niks, hoor. Kan eens gebeuren. Heb je het nou jaar in, jaar uit, dan wel. Dan moet je kijken hoe het nou komt dat het zo anders is."