Achterhoek

175 vluchtelingen uit Oekraïne in Vredense Hof in Winterswijk

Het leegstaande verzorgingshuis Vredense Hof
Het leegstaande verzorgingshuis Vredense Hof © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Winterswijk biedt, in samenwerking met zorginstelling Marga Klompé, 175 vluchtelingen uit de Oekraïne onderdak in het leegstaande verzorgingshuis Vredense Hof. Een deel van de 75 appartementen is medio april beschikbaar voor de 90 vluchtelingen die nu nog in gastgezinnen en op campings in Winterswijk verblijven.
Marcel Duvigneau, voorzitter van de raad van bestuur van Marga Klompé, had in het verleden 'nee' gezegd tegen de komst van vluchtelingen in verband met de eigen plannen met het gebouw. Nu wilde hij zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, maar kwam wel met een voorbehoud over de beschikbaarheid van de Vredense Hof. Pas na een definitief fiat van de Veiligheidsregio was hij bereid met het pand aan de slag te gaan.

Bruut geweld

"Er moet namelijk het nodige aan gebeuren", zegt Duvigneau. "De geschiktheid van het pand is afgenomen. Nadat het leeg kwam te staan zijn er inbrekers in het gebouw geweest en die hebben met bruut geweld koperen leidingen voor water en gas meegenomen. De leidingen zijn op een paar verdiepingen gesloopt. Dat vraagt een forse investering en het is de vraag in hoeverre een installateur dat voor 14 april voor elkaar krijgt."
De huidige vluchtelingen uit de Oekraïne in Winterswijk kunnen medio april naar de Vredense Hof, is de verwachting. Daarna zal het gebouw gestaag volstromen met nieuwe vluchtelingen uit alleen de Oekraïne, tot het maximumaantal van 175 is bereikt. Het zullen hoofdzakelijk moeders met kinderen zijn die naar de Vredense Hof komen. "De mannen moeten vechten in de Oekraïne, om hun land te verdedigen", zegt burgemeester Joris Bengevoord.
De maximale verblijfsduur is volgens Bengevoord tweeënhalf tot drie jaar. "Daarna wordt de Vredense Hof gesloopt." De gemeente heeft de buurt rondom de Vredense Hof dinsdag via een brief geïnformeerd over de komst van de Oekraïense vluchtelingen. "De komende week komen er nog inloopuren om vragen van buren te beantwoorden", aldus de burgemeester.