Stedendriehoek

'Ik was bang, het was heel eng', onrust na berichten over gedrogeerde meisjes

Onrust in Apeldoorn na berichten over gedrogeerde vrouwen
Onrust in Apeldoorn na berichten over gedrogeerde vrouwen © Omroep Gelderland/ ter illustratie
APELDOORN - In Apeldoorn is onrust ontstaan nadat meerdere vrouwen onwel zijn geworden. De jonge vrouwen zeggen te zijn gedrogeerd in het Apeldoornse uitgaansleven. Op sociale media gaan berichten rond dat er ongewenst drugs in drankjes worden gedaan. Horecaondernemers zijn sceptisch: “Vaak hebben ze gewoon te veel gedronken.”
De Apeldoornse Chantal van Essen (25) dacht dat ze alleen even moest plassen, maar eindigde doodziek op het toilet. “Ik voelde me heel erg raar worden. Had geen controle over mijn lichaam. Ik hoorde en zag alles wel, maar kon nergens op reageren.”
De vriendin met wie ze die bewuste avond, nu zo'n tweeënhalve week geleden, in café de Professor op stap was, stond op de deur te bonken. “Uiteindelijk hebben ze de deur opengebroken en ben ik opgehaald door een vriendin. “Ik was bang. Het was heel eng.”
Chantal van Essen werd onwel tijdens het stappen
Chantal van Essen werd onwel tijdens het stappen © eigen foto
De laatste weken is het elk weekend raak, weet de 21-jarige Dilana die liever niet met haar achternaam wordt genoemd. “Dat gebeurt in verschillende cafés. Afgelopen zaterdag zijn er weer zeven meisjes gedrogeerd, lees ik op Facebook. Waar gaat de wereld naartoe? Dit kan echt niet.”
Zelf denkt Dilana ook gedrogeerd te zijn in de Professor. “Ik was ineens heel agressief. Op de terugweg gooide ik mijn fiets helemaal kapot. Zo ben ik helemaal niet. De volgende dag kon ik me niks meer herinneren. Ik ben er bang van geworden.”

'Alcohol wordt onderschat'

Café-eigenaar Kevin Kerklaan van de Professor betreurt het dat dit soort dingen gebeuren, maar hij zet ook vraagtekens bij de verhalen. “Wij hebben de afgelopen weken geen meisjes naar buiten gebracht zien worden, of met de ambulance weggebracht. De laatste keer was vijf weken geleden. Alcohol wordt heel erg onderschat.”
De horecaondernemer ziet dat er na de coronasluiting veel meer alcohol wordt gedronken. “Ze gaan helemaal van God los. Er wordt twee tot drie keer zoveel besteld. Ook veel sterke drank. Drogering lijkt mij vrij onwaarschijnlijk. Dit wordt nu als reden genoemd. Uit schaamte, omdat het natuurlijk niet stoer is.”
In pianobar Toffer, waar ook tenminste één vrouw zegt gedrogeerd te zijn, ziet eigenaar Gert Toonen geen excessief drankgebruik. "Het begint nu wel eerder op de avond, zo rond 20.30 uur. Vroeger begon het grofweg rond 24.00 uur. Jongelui gebruiken drank en drugs door elkaar, en dan gaat het mis, maar dat durven ze thuis niet te vertellen.”

'Ik ken m'n grenzen'

Voor Dilana is er geen enkele twijfel: ze dronk die bewuste avond wodka Red Bull, maar dat was niet de oorzaak. “Ik ken m'n grenzen goed als ik dronken ben. En ik heb zelf geen drugs gebruikt.” Ook Chantal is ervan overtuigd dat anderen drugs in haar drankje gooiden. “Het ziekenhuis gaf het advies om te braken, maar dat kan ik niet vanwege een maagverkleining.“
Ik laat nooit meer mijn drankje onbeheerd staan
Chantal durfde na haar onwelwording niet meer op stap te gaan. “Het weekend erna ben ik thuisgebleven. Ik jankte als een kind.” Toen ze afgelopen zaterdag toch weer naar de kroeg ging, trof ze een ander meisje laveloos bij de wc, volgens Chantal ook gedrogeerd. “Ik heb haar haar vastgehouden en gezegd dat het goed komt. Toen kwam de beveiliging en is ze naar buiten gebracht.”

Aangifte politie

Aangifte bij de politie hebben beide dames niet gedaan. “Daar heb ik niet over nagedacht of bij stilgestaan”, aldus Dilana. Chantal zegt het café een bericht te hebben gestuurd via Facebook. De kroegeigenaar zegt daar niet van op de hoogte te zijn.
Door hun verhaal te delen hopen ze andere vrouwen te waarschuwen. Bijgekomen van de schrik, is hun onwelwording nu vooral een wijze les: “Ik laat nooit meer mijn drankje onbeheerd staan. Nu leg ik er ook een bierviltje op.”
De politie zegt bekend te zijn met in ieder geval twee meldingen van mensen die zeggen gedrogeerd te zijn in het centrum van Apeldoorn in de afgelopen weken. Er liggen geen aangiftes. “Dit soort meldingen krijgen we ook weleens in andere steden met een uitgaansgebied. In sommige gevallen kan het daadwerkelijk zo zijn dat iemand is gedrogeerd, maar ook andere oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan een onwelwording. Denk aan drankgebruik of personen die bevangen raken door de kou nadat ze buiten komen. Vaak wordt niet daadwerkelijk vastgesteld wat de oorzaak is geweest”, aldus Sven Strijbosch namens Politie Oost-Nederland.

“Het neemt niet weg dat het altijd goed is om alert te zijn. Dat geldt zowel voor bezoekers als horeca-uitbaters. Als mensen denken slachtoffer te zijn geworden van een strafbaar feit, dan kan aangifte worden gedaan. Daarnaast staat de wijkagent in goed contact met horecaondernemers. Bij een onwelwording is het altijd goed om direct hulp in te schakelen en het barpersoneel of beveiliging in te seinen.”