Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Dik pak sneeuw maakt de tongen los: 'Eerst zien, dan geloven'

Verschillende weermodellen zeggen dat er sneeuw in aantocht is op de Veluwe.
Verschillende weermodellen zeggen dat er sneeuw in aantocht is op de Veluwe. © ANP
EDE - Het lijkt erop dat er vanaf donderdag een stevig pak sneeuw valt op de Veluwe. Met de hoge temperaturen van de laatste week in het achterhoofd lijkt dat moeilijk voor te stellen, maar verschillende modellen geven toch echt aan dat het gaat gebeuren. Op sociale media buitelen de meningen na de aankondiging over elkaar heen.
Michiel kan zich bijna niet voorstellen dat het echt gaat sneeuwen. "Haha, het zal wel weer", zegt hij op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland. "Het zou gisteren en morgen ook regenen, dus ik vertrouw meer op een andere weerkaart die het wél goed heeft", zegt hij.

Zou het echt?

Ook Aranka heeft er een hard hoofd in dat er straks echt sneeuw op de Veluwe zal liggen. "Elk jaar hetzelfde liedje. Puntje bij paaltje is het waarschijnlijk prachtig weer, vrijdag", merkt ze op. Annemiek denkt er net zo over en zegt dat ze het eerst wil zien, voordat ze het gelooft.
Meteoroloog Johnny Willemsen van Weerplaza bevestigde woensdagochtend nog eens dat de weermodellen toch echt laten zien dat er sneeuw in aantocht is. "Het spectaculaire komt vooral in de nacht naar vrijdag", aldus Willemsen.
"De kans op sneeuw is vrij behoorlijk. 20 centimeter verwacht ik niet, het merendeel blijft niet liggen. Maar dat neemt niet weg dat het in de nacht naar vrijdag wit kan worden. Het is géén 1 aprilgrap", lacht Willemsen. Zowel het Europese weermodel als het Amerikaanse weermodel geven het aan.

Liever de gele rakker

Joke ziet niet uit naar eventuele sneeuwval. "Neeeee, geen sneeuw meer, niks ervan", zegt ze. "Daar hebben we geen zin meer in. We willen die gele rakker zien, die heet zon. En zijn achternaam is blauwe lucht."
Gertine vindt dat we met z'n allen maar gewoon moeten afwachten of maart z'n staart roert en we echt nog met sneeuw te maken krijgen op de Veluwe. "Het komt zoals het komt!", vindt ze. "We zien het vanzelf wel, niet druk om maken."

Vaker sneeuw in april

Meerdere bezoekers van de Facebook-pagina van Omroep Gelderland zeggen dat sneeuw in april echt niet uniek is. "Onze oudste dochter is 30 maart 1975 geboren en toen sneeuwde het ook", roept Hannie in herinnering. "En toen viel er op 13 oktober weer sneeuw." En zij krijgt bijval van Gees, die opmerkt dat het wel vaker sneeuwt in april.