Stedendriehoek

SP en VVD samen in een coalitie? In Apeldoorn gaan ze het proberen

Jeroen Joon (VVD) en Sunita Biharie (SP)
Jeroen Joon (VVD) en Sunita Biharie (SP) © Rien Hokken/ Rob Voss
APELDOORN - Er lijkt een liefde te zijn opgebloeid tussen de SP en VVD in Apeldoorn. Waar deze partijen elders doorgaans ver bij elkaar vandaan staan, willen ze het in Apeldoorn nu samen gaan proberen in een coalitie. “We hebben een goed gevoel bij elkaar.”
Samen met Lokaal Apeldoorn, GroenLinks en de SGP proberen de tortelduifjes tot een coalitieakkoord te komen. Informateur Jeroen Joon (VVD) ging na de verkiezingen voortvarend aan de slag. “We willen de mouwen opstropen en aan de slag gaan. En dit zijn partijen die het goed met elkaar kunnen vinden.”
De VVD en SP stonden in de vorige raadsperiode nog lijnrecht tegenover elkaar: de VVD in de coalitie en de SP in de oppositie. Toch ontstond er toen al een prille liefde: “Als ik kijk naar hoe we de afgelopen periode met elkaar zijn omgegaan, heb ik met deze partijen het beste gevoel”, aldus Joon.
“We hebben geen problemen met elkaar ondervonden, ook niet toen we vorig jaar met een minderheidscoalitie zaten. Verschillende meningen en standpunten, daar komen we wel uit”, vindt Joon. “Er is vertrouwen in elkaar. En diversiteit is ook belangrijk. Die is er met deze vijf partijen.”

'Nooit met Mark Rutte in zee'

Lijsttrekker Sunita Biharie van de SP benadrukt dat er tijdens de verkenning geen onoverkomelijkheden aan het licht zijn gekomen. “We zijn verschillend, dat klopt. Maar landelijk en lokaal kun je niet met elkaar vergelijken. Ik zou nooit met Mark Rutte in zee gaan. Maar die hebben we hier niet. Er is de wil om er samen uit te komen. Daarom gaan we met elkaar om tafel.”
Wanneer het akkoord op tafel ligt, daar wil Joon nog geen voorspelling aan wagen. “We zijn nu al supersnel. De eerste raadsvergadering, op 21 april, zal te ambitieus zijn. Het gaat om de inhoud, die moet goed zijn.”