Gelderland

Gelderland loopt voorop in aantal energiecoöperaties en zonne-energie

Zonneparken zijn in trek bij energiecoöperaties in Gelderland
Zonneparken zijn in trek bij energiecoöperaties in Gelderland © ANP
ARNHEM - Gelderland heeft de meeste energiecoöperaties van heel Nederland. En die produceren meer zonne-energie dan de andere provincies. Dat blijkt uit de Lokale Energie Monitor 2021.
Maar liefst 94 energiecoöperaties zijn actief in onze provincie, waarvan 70 op lokaal niveau. Dat is goed nieuws, zegt Tijmen Klip van klimaatstichting HIER tegen Omroep Gelderland. "Dat betekent dat bewoners zelf proactief bezig zijn met verduurzaming van hun gebied." HIER liet het onderzoek uitvoeren in samenwerking met de overheid.
Dat Gelderland zoveel coöperaties telt, vindt hij niet verrassend. "Niet alleen is er een goede verhouding tussen de hoeveelheid ruimte en de hoeveelheid mensen om dit soort plannen te realiseren, er is ook ondersteuning vanuit de provincie en gemeenten. Bij de lokale coöperaties zie je ook dat het actieve gemeenschappen zijn vanuit een dorpscultuur die samen iets willen aanpakken."

Zon, zon en nog eens zon

Dat de coöperaties ook succesvol zijn, is goed te zien in de cijfers van het vermogen van zonne-energie. Ook daarin staat Gelderland bovenaan als het op energie voor coöperaties aankomt. De 167 verschillende projecten die zonne-energie gebruiken, wisten gezamenlijk meer zonne-energie op te leveren dan welke andere provincie dan ook. "Die energie is allemaal op het elektriciteitsnet gekomen en dus ook voor een groot deel gebruikt."
Afgelopen jaar kwam er een groot zonnepark bij in Apeldoorn, Zonnepark Klarenbeek, genoemd in de Monitor als geslaagd voorbeeld. Het was het grootste collectieve project wat afgelopen jaar begon. Twee lokale energiecoöperaties werkten samen met een commerciële partij om het zonnepark op te zetten. Dat leidde aanvankelijk tot onrust onder bewoners.
"We hebben toen geluisterd naar hun zorgen en het plan daarop aangepast", vertelt Gertine Wilders van coöperatie deA in Apeldoorn. "Nu zijn we in de fase dat de bewoners meedelen in het gebiedsfonds waar een deel van de winst naartoe gaat. Ze overleggen waar dat geld naartoe moet. Het gaat nu eigenlijk fantastisch met het zonnepark."

Kan het net dat aan?

Al die energie en coöperaties die met nieuwe projecten komen, klinken positief. Maar het afgelopen jaar kwamen ook vaker klachten van netbeheerders die aangaven dat ons elektriciteitsnet zoveel meer niet aan zou kunnen. Zeker 137 bedrijven zouden wel zonnepanelen willen plaatsen, maar kregen te horen dat het niet mogelijk was om ze aan te sluiten.
Toch hoeft dat nieuwe initiatieven niet tegen te houden, vindt Klip. "Natuurlijk zit er een max aan het net en zoeken beheerders ook naar technische oplossingen. Maar er zijn ook oplossingen om het mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan het direct plaatsen van zonneparken naast een bedrijf wat het goed kan gebruiken. Of grote batterijen, het delen van kabels tussen wind- en zonneparken."
In Apeldoorn gaan ze daar de proef op de som nemen binnenkort. Naast een bedrijventerrein wordt een kleiner zonnepark aangelegd wat de stroom direct zou moeten leveren, zegt Wilders. "De eerste panelen liggen klaar. We verwachten dat het vanaf eind april ook daadwerkelijk energie gaat leveren."