Achterhoek

Rutgers wil af van rekening gifvaten in Doetinchem

De gifvaten in Doetinchem (archief)
De gifvaten in Doetinchem (archief) © Omroep Gelderland
ARNHEM - De rechter in Arnhem boog zich dinsdag over de vraag wie verantwoordelijk is voor de kosten voor het afvoeren van het blusschuim uit ruim 1300 vaten van het failliete bedrijf Rutgers Milieu in Doetinchem. De gemeente stelt eigenaar Rienko Rutgers persoonlijk aansprakelijk, maar deze weigert voor de kosten op te draaien. Hij stelt op zijn beurt de gemeente aansprakelijk voor geleden schade dat heeft geleid tot het faillissement van zijn bedrijf in mei 2020.
De gemeente Doetinchem is in december 2020 begonnen met het overpompen van het blusschuim uit de 1300 vaten naar vier silo’s op het terrein aan de Voltastraat. De vaten met daarin de niet afbreekbare stof PFAS begonnen te lekken, waarna burgemeester Mark Boumans ingreep om erger te voorkomen.
Sinds afgelopen november rijden er vrachtwagens naar verbrandingsovens in het buitenland om het blusschuim vanuit de silo’s af te voeren. Inmiddels is 95% van het blusschuim afgevoerd en zal de rest voor het einde van april volgen. De kosten hiervoor, 369.000 euro, worden door de gemeente verhaald op Rutgers. Daarna zal de bodemsanering nog volgen op en rond het terrein en ook die kosten wil de gemeente op de eigenaar verhalen.

Zelf een oplossing

Rutgers bracht tijdens de zitting nogmaals naar voren dat hij zelf een oplossing had aangedragen bij de gemeente om van het blusschuim af te komen. Middels een prototype filtreermachine, waar Rutgers in 2012 in heeft geïnvesteerd, kon hij het blusschuim filteren, waarna er niet drinkbaar water zou overblijven. “Deze machine heeft drie jaar gedraaid met wat mitsen en maren”, aldus Rutgers.
Voor de gemeente Doetinchem was dat precies de reden om niet mee te gaan in de oplossing. “Rutgers heeft onvoldoende onderbouwd waarom dit de beste oplossing zou zijn”, aldus advocaat Lam van de gemeente. “Wanneer het opruimen zou beginnen en wie het zou betalen, bleef onduidelijk”, aldus Lam. Maar volgens de advocaat van Rutgers heeft er nooit een gesprek met de gemeente plaatsgevonden over het voorgenomen plan. “Mijn cliënt heeft een voorstel gedaan, maar daar is de gemeente nooit op ingegaan”, aldus advocaat Grootjans.
Volgens Rutgers heeft de gemeente ook niet meegewerkt aan zijn verhuizing van het bedrijf en de vaten met blusschuim naar Terborg. “Van daaruit wilde ik verder bouwen naar een oplossing, maar ik krijg sterk het vermoeden dat ik ben tegengewerkt door de gemeente. Ik kon nergens meer naar toe en dan houdt het voor mij op”, aldus Rutgers.

'Vaten hebben niet gelekt'

Daarnaast ontkende de advocaat van Rutgers dat de vaten met blusschuim zouden lekken. “Er is door mijn cliënt en zijn medewerkers nooit enige lekkage geconstateerd. Dat is regelmatig gecontroleerd”, aldus Grootjans. Als er lekkages waren, zou dit zijn gebeurd na 2019 toen Rutgers geen toegang meer had tot het terrein aan de Voltastraat.
Maar volgens de advocaat van de gemeente snijdt dat juridisch geen hout. “Rutgers blijft verantwoordelijk voor het blusschuim ook al had hij geen toegang meer tot het terrein”, zegt advocaat Lam van de gemeente. “Er liggen bodemonderzoeken genoeg en resultaten van monsters die zijn genomen van plassen op het terrein.”
De advocaat van terreineigenaar Reinoud Arts, die de grond verhuurde aan Rutgers, noemde het standpunt van Rutgers advocaat zelfs onthutsend. “Die vaten waren helemaal niet bedoeld voor langdurige opslag”, zegt advocaat Bäcker. “Rutgers heeft er zelf voor gekozen om het blusschuim daarin langer op te slaan, waarna vaten in elkaar zijn gezakt of groen uitslaan.”

'Hij heeft hier royaal aan verdiend'

Volgens Bäcker kruipt Rutgers daarmee in de slachtofferrol. “Hij heeft hier zelf in geïnvesteerd en een verdienmodel gecreëerd. Ik weet niet waar dat geld is gebleven, maar hij heeft er royaal aan verdiend. Dat vind ook de gemeente Doetinchem. “Het is voor veel partijen heel vervelend, maar de persoonlijke omstandigheden van Rutgers zijn het gevolg van zijn eigen handelen”, aldus advocaat Lam.
De advocaat van Rutgers betwijfelt dit. “Mijn cliënt is alles kwijt. Zijn bedrijf en zijn inkomen. Dat heeft heel veel impact en wordt onvoldoende meegewogen”, vindt Grootjans. De rechter doet binnen zes weken uitspraak.

Zie ook: