Gelderland

'Bescherm gevoelige planten', want er is vorst voorspeld

Niet alle planten kunnen goed tegen vorst.
Niet alle planten kunnen goed tegen vorst. © Pixabay
ARNHEM - De afgelopen dagen hebben we volop genoten van het mooie weer. Een drankje doen op het terras, een ijsje halen bij de kar én natuurlijk plantjes poten in de tuin. Dat laatste kan je nu duur komen te staan. De komende dagen krijgen we namelijk te maken met een ander weerbeeld, waarbij het kwik onder nul kan dalen.
"Komende nacht is tijdens opklaringen al kans vorst aan de grond. Donderdagochtend vriest het een graad. In het weekend kunnen we zaterdagochtend wakker worden met -4 of -5 graden in Gelderland", weet Diana Woei van Weerplaza.
Ben je het afgelopen weekend naar de tuingigant geweest om al goed in te slaan voor het voorjaar? De weervrouw adviseert dan om 'vorstgevoelige plantjes' nog niet de grond in te zetten en om niet-winterharde planten binnen houden.

'Drukte voor fruittelers'

Door de zonnige dagen staan kersten- en pruimenbomen prachtig in bloei, maar door de aankomende vorst zullen fruittelers het druk krijgen met het beschermen van de fruitbloesem. Sommige telers beregenen hun bomen als het gaat vriezen.
Woei: "Een paar graden vorst kan de bloesemknop ernstig beschadigen en dus ook de toekomstige oogst. Door water te sproeien wordt de bloesem gehuld in ijs en zal de temperatuur van de knop niet tot onder nul dalen. Het ijslaagje heeft een isolerende werking."