Arnhem en omstreken

Veel verdriet om dood Dorian (29): 'Kinderen lichtten op als zij kwam'

Dorian Cosijnse uit Arnhem was directeur van de stichting CCA.
Dorian Cosijnse uit Arnhem was directeur van de stichting CCA. © Stichting Child Care Africa
ARNHEM - De plotselinge dood van de Arnhemse Dorian Cosijnse (29) maakt veel los. Dat iemand die zich jarenlang als vrijwilliger inzette voor kwetsbare kinderen in Afrika er nu niet meer is, is voor veel mensen moeilijk te bevatten. “Dit is zo intens verdrietig. Een groot gemis.”
Dorian Cosijnse, geboren en getogen in Arnhem, vertrok zo’n vijf jaar geleden naar Oeganda. Als trainee van hulporganisatie ZOA kwam ze terecht in een afgelegen gebied in het oosten van het land, op de grens met Kenia.
De bedoeling was in eerste instantie om daar een jaar te blijven. Maar toen het traineeship eindigde, besloot ze te blijven. Ze zag in het gebied namelijk veel kwetsbare kinderen zonder toekomst. Denk aan kinderen met hiv of een handicap, die verwaarloosd worden. Of meisjes die op jonge leeftijd worden besneden en uitgehuwelijkt.
Ze begon haar stichting Child Care Africa (CCA), om de kansen van deze kinderen te verbeteren. “Om een einde te maken aan kindermishandeling, meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken en kinderen de kans te bieden om hun school af te maken en zich te ontwikkelen”, lezen we op de website van haar stichting. "Het is te hartverscheurend om te zien dat kinderen met een beperking worden verwaarloosd. Elke dag zetten de schrijnende verhalen van deze kinderen mij ertoe aan om nog harder te werken."

Auto over de kop

De laatste maanden hielp ze met een Nederlandse stagiaire ook drie jonge moeders aan een bakkersopleiding in Kaabong, in het noorden van Oeganda. Ze waren zaterdag samen onderweg van Kaabong naar Napak, toen het gruwelijk misging. Hun auto sloeg over de kop. De stagiaire overleefde het ongeluk, maar Dorian niet.
Volgens lokale media gaat het om een eenzijdig ongeluk, maar wat er precies gebeurd is, blijft onduidelijk. Dorian had veel ervaring met de moeilijk begaanbare wegen in het land. “Zelf reis ik veel met de kinderen van en naar het ziekenhuis wat ongeveer 20 uur rijden is. Vaak rijd ik zelf dus dat is best wel een hele afstand. Het is altijd een bijzondere rit. Wij zitten hier namelijk echt in the middle of nowhere”, zei ze begin dit jaar nog tegen BNNVARA-programma Floortje naar het einde van de wereld.
Waar ze was, verspreidde ze liefde, hoop en geloof in een betere toekomst
De plotselinge dood van Dorian komt hard aan. In eerste instantie natuurlijk bij haar familie. “Op zondagmiddag zijn we bij de familie van Dorian geweest om met elkaar te huilen, elkaar te troosten en onze herinneringen aan Dorian te delen”, vertelt Wim van Welzen, voorzitter van de stichting CCA.
De boodschap komt ook hard aan bij de kinderen waar Dorian zich met CCA voor inzette. “De meeste kinderen kenden Dorian persoonlijk erg goed”, zegt hij.
Ook Robert de Heer treurt om het verlies van Dorian. Hij is met zijn gezin op wereldreis en trok een paar weken nog met Dorian op in Oeganda. De Arnhemse laat volgens hem een groot gat achter. “Waar ze was, verspreidde ze liefde, hoop en geloof in een betere toekomst. De kinderen en jongeren in haar omgeving lichtten op als zij kwam, ze gaf hen kracht en zelfvertrouwen.”

Hart van goud

Op social media reageren veel mensen bedroefd op het overlijden van Dorian Cosijnse. “Wat verschrikkelijk dat zo’n mooie, jonge vrouw het leven laat, terwijl zij zoveel voor de mensheid betekent”, zegt Frida.
“Dat zulke mensen met een hart van goud en die veel liefde voor andere mensen voelen zo vroeg weg vallen. Vreselijk!”, schrijft Gina. “Dat zo een warm mens zo jong moest heen gaan. Dit is zo intens verdrietig. Een groot gemis”, aldus Marian. En Lea zegt: “Ze zeggen altijd: mooie en goede mensen zullen eerder naar de hemel vertrekken.”

Het verschil maken

Dorian kon zich niet voorstellen dat ze Oeganda helemaal achter haar zou laten. Ze was er helemaal op haar plek, een toekomst volledig in Nederland zag ze niet gebeuren. Als ze Oeganda al zou verlaten, dan kwam er misschien een nieuw avontuur in een nieuw land.
“Volgens mij zouden mensen wat meer bezig moeten zijn met mensen die het wat minder hebben, dichtbij en ver weg”, zei ze daarover. “Probeer waar je ook bent een verschil te maken voor mensen in een moeilijke situatie. Als we dat allemaal wat meer zouden doen, kunnen we zoveel meer bereiken.”
We gaan door met het mooie werk dat Dorian heeft gedaan
Volgens Wim van Welzen wordt de familie getroost door de gedachte hoeveel Dorian voor kwetsbare kinderen in Oeganda heeft betekend. “Hoe wij verder moeten met het vele en mooie werk dat Dorian heeft gedaan, weten wij op dit moment nog niet, maar dat we ermee doorgaan staat voor ons vast. Dorian zou dat beslist hebben gewenst”, besluit hij.