Rivierengebied

Grote brand in bedrijfspand heeft mogelijk verband met eerdere autobranden

Het pand raakte zwaar beschadigd
Het pand raakte zwaar beschadigd © Marco van Deick / Persbureau Heitink
GELDERMALSEN - De politie kijkt naar een mogelijk verband tussen eerdere autobranden en de grote bedrijfsbrand van afgelopen weekend in Geldermalsen. Ze heeft inmiddels vastgesteld dat die laatste brand is aangestoken. Dat is gebleken uit forensisch onderzoek.
De brand van afgelopen zondag woedde aan De Aaldor in Geldermalsen, in een pand waar zes bedrijven zijn gevestigd. Twee daarvan hebben brandschade en de andere vier rook- en waterschade.
In het onderzoek wordt nu ook gekeken naar eerdere branden. Zo waren er autobranden in Geldermalsen, Rheden en Doesburg, bij mensen die een band met één van de getroffen bedrijven in Geldermalsen zouden hebben.

Nog geen verbanden vastgesteld

De recherche weet van deze autobranden, zegt een woordvoerder van de politie. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Er zijn nog geen verbanden tussen de branden vastgesteld, maar alle scenario’s liggen volgens de politie nog open.
Op de vraag of het bedrijf wordt afgeperst zegt de politie: "We gaan vanwege privacy verder niet in op omstandigheden of details rondom een specifiek bedrijf."
De eigenaar van het bedrijf laat later weten niet gechanteerd te worden. Over een mogelijk verband tussen autobranden ziet hij dat verband op dit moment niet. De eigenaar spreekt van ‘een vreemde situatie’.

Zelfde dader?

Eerder vertelden ondernemers op het bedrijfsterrein in Geldermalsen dat zij denken dat er één persoon toeslaat. Een maand eerder brak er ook al brand uit in een busje op het terrein. De brandweer wist toen te voorkomen dat het vuur oversloeg naar een naastgelegen pand.
Dat het om dezelfde dader zou gaan, baseren ze op camerabeelden, zeggen de bezorgde ondernemers die anoniem wilden blijven.

Zie ook: