Arnhem en omstreken

Kijken! Jonge papegaaien toeteren de hele boel bij elkaar

De kea's zijn nu zo'n twee maanden oud.
De kea's zijn nu zo'n twee maanden oud. © Burgers' Zoo
ARNHEM - Nee, geen feesttoeters of roltongen. Het zijn krijsende kea's die een geluid maken dat erop lijkt. Luister en kijk mee naar deze donzige, schattige druktemakertjes in Burgers' Zoo.
Jonge papegaaien toeteren de hele boel bij elkaar
De beestjes zijn nu zo'n twee maanden oud. Dit krijsende geluid maken deze papegaaien alleen in hun jongere periode zegt vogelverzorger Joeri Peters van het Arnhemse dierenpark. "Dit geluid was een soort alarm. Ze zagen mij filmen en dat vertrouwden ze niet helemaal. Ze riepen naar hun ouders: waar zijn jullie?!"

Twee jongen

"Ze doen het goed", vertelt Peters trots. De laatste jaren worden er in Burgers' Zoo doorgaans twee jongen geboren. Regelmatig verhuizen kea's ook naar andere dierentuinen.
De kea komt in het wild voor in Nieuw-Zeeland en staat bekend om zijn bijzondere gedrag. De vogel is sociaal, intelligent en zeer nieuwsgierig. Om die reden wordt de kea in Burgers' Zoo met verschillende voorwerpen uitgedaagd die ze kunnen onderzoeken. Bijvoorbeeld een kartonnen doos of een emmer. De kea staat op de internationale Rode Lijst van de IUCN als bedreigd.

Zie ook: