Gelderse Vallei

Wageningen hertelt alle stemmen na verkiezingen

Alle stemmen worden herteld in Wageningen.
Alle stemmen worden herteld in Wageningen. © ANP
WAGENINGEN - Wageningen gaat alle stemmen die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart zijn uitgebracht opnieuw tellen. Het aantal uitgebrachte stemmen is van invloed op de verdeling van restzetels en daarover wil de gemeenteraad definitief duidelijkheid hebben.
Een restzetel is een zetel die overblijft na een eerste verdeling van de zetels. Een ingewikkelde berekening bepaalt vervolgens naar welke partij een restzetel gaat. Cruciaal in die berekening is het totaal aantal uitgebrachte stemmen.
Het centraal stembureau vond een hertelling in Wageningen eerder nog niet nodig. Er was namelijk geen sprake van ernstige fouten of onrechtmatigheden. Toch heeft de gemeenteraad zelf de bevoegdheid om de besluiten tot een hertelling.

12 stemmen

Connect Wageningen vroeg om die hertelling, omdat de partij volgens de huidige berekening twaalf stemmen te kort komt voor een restzetel. De gemeenteraad stemt in met de hertelling. Het nogmaals tellen van alle stemmen begint dinsdag om 08.30 uur in het stadhuis van Wageningen.