Liemers

Raadslid stapt al op voordat ze überhaupt geïnstalleerd is

De gemeenteraad van Zevenaar bijeen in 2019
De gemeenteraad van Zevenaar bijeen in 2019 © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - Nog voor de officiële installatie van de nieuwe gemeenteraad in Zevenaar stapt één van de leden van de partij Lokaal Belang al op. Dorien Riswick-Keultjes stapt over naar de nieuwe partij Wij Zijn Zevenaar (WijZZ) en neemt haar zetel mee. Ze geeft aan zich niet meer te kunnen vinden in de werkwijze van Lokaal Belang.
Riswick-Keultjes zat al drie termijnen bij Lokaal Belang, die met zeven zetels wederom de grootste partij van Zevenaar is geworden. "En mijn hart ging er ook altijd naar uit", laat ze weten. Toen in januari een aantal raadsleden wegging bij de partij vanwege onvrede over de kieslijst en WijZZ oprichtte, bleef Riswick-Keultjes nog. Ze zegt de laatste tijd al wat meer twijfels te hebben gehad, 'maar met de verkiezingen is er iets gebeurd en dat was voor mij de druppel'.

'Ik schaamde me dood'

Volgens Riswick-Keultjes zou één van de leden van Lokaal Belang vlak voor de verkiezingen op internet een domeinnaam hebben geclaimd van WijZZ en als je daarop klikte kwam je op de website van Lokaal Belang. "Ik werd hier door verschillende mensen op aangesproken op de dag van de verkiezingen", vertelt ze. "Toen ben ik gaan kijken en zag ik het ook. Ik vind dat echt niet kunnen. Ik schaamde me dood."
Riswick-Keultjes zegt dit tijdens de verkiezingsavond te hebben gedeeld met de andere aanwezige leden, maar ze vond geen bijval: "Er werd een beetje lacherig over gedaan. Maar ik vind dit geen geintje, het is gewoon gemeen."

'Hartig woordje mee spreken'

Daarna heeft Riswick-Keultjes nog enkele gesprekken gehad met Lokaal Belang-raadslid Toon Albers en vervolgens de conclusie getrokken dat ze geen toekomst meer ziet bij de partij. "Heel vreemd dat het zo loopt", vindt Albers. "Het was logischer geweest dat ze tegelijk met die anderen was opgestapt in januari als ze toch al twijfels had."
Over de dubieuze actie met de website wil hij weinig kwijt. "Ik ben er een paar dagen voor de verkiezingen ook door iemand op aangesproken, maar toen ik ging googelen kwam ik gewoon op de site van WijZZ."
Albers zegt het wel een kwalijke zaak te vinden als er daadwerkelijk een lid van Lokaal Belang achter zit. "Daar ga ik dan eens even een hartig woordje mee spreken", zegt hij stellig. Maar hij wil daar dan wel mee wachten tot aan de evaluatie van de hele verkiezingscampagne. "We hebben nu andere dingen te doen."
De partij raakt nu wel een zetel kwijt en gaat daarmee van zeven naar zes zetels. WijZZ krijgt er dus eentje bij en gaat van drie naar vier zetels.

Zie ook: