Gelderland

Onze provincie heeft al 4000 opvangplekken, maar die zijn niet allemaal bezet

Oekraïense vluchtelingen komen met de trein aan in Nederland.
Oekraïense vluchtelingen komen met de trein aan in Nederland. © ANP
ZETTEN - De provincie Gelderland moet in totaal 6000 opvangplekken voor vluchtelingen realiseren, verdeeld over de drie Veiligheidsregio's. Op dit moment staat de teller op ruim 4000, maar die locaties zijn niet allemaal bezet.
Deze dinsdag nog opent in Wageningen een opvanglocatie in Hotel WICC. Daar is plek voor 125 Oekraïense vluchtelingen. Woensdag opent in Zetten een regionaal crisisopvangcentrum, waar 80 personen een paar dagen kunnen worden opgevangen.
In Goedemorgen Gelderland legde directeur Anton Slofstra van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden uit wat de crisisopvang in Zetten inhoudt. Luister hier naar dat gesprek:
Extract of Copy of Extract of 820 TEL Zetten directeur over regi
Daarmee komt het totaal aantal plekken in de Veiligheidsregio Gelderland-Midden nu op 1500. Volgens de woordvoerder is een groot deel van die plekken al bezet. "Voor een goede spreiding wordt ook landelijk gekeken waar er geschikte plekken zijn om mensen op te vangen."
De regio is ook druk met het zoeken naar meer plekken. Wanneer de 2000 precies gehaald gaat worden, is echter nog niet duidelijk. Aan de andere kant plaatst de woordvoerder ook een kanttekening. "Je moet ook geen plekken inrichten - met alle kosten die erbij horen - die uiteindelijk niet nodig blijken te zijn. Ook nu zijn nog niet alle opvangplekken in het land bezet."

De helft bezet

Dat geldt bijvoorbeeld voor de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Daar hebben ze nu bijna 1400 plekken, maar daarvan zijn er maar 706 bezet. "Maar we houden het een tijdje bij en de bezettingsgraad gaat de laatste tijd sneller omhoog", zegt een woordvoerder.
Landelijk steeg het aantal bezette bedden maandag naar ruim 63 procent, waar dat vorige week nog tussen de 50 en 55 procent was. Oftewel: de bedden die beschikbaar zijn, worden langzamerhand steeds meer in gebruik genomen.
VNOG denkt halverwege april de benodigde 2000 plekken te hebben. "Gemeenten dragen daartoe nog dagelijks locaties aan die in aanmerking kunnen komen. Voor de middellange termijn (ongeveer zes maanden), zijn we samen met de 22 gemeenten in onze regio op zoek naar locaties waar grotere groepen mensen voor een langere periode opgevangen kunnen worden."

Ruim boven 2000

Ook in de Veiligheidsregio Gelderland Zuid zijn nu 1520 plekken beschikbaar en daar komen er de komende tijd nog eens 1650 bij. Ruim boven de 2000 dus, maar momenteel zitten er nog maar 520 vluchtelingen.

Zie ook: