Gelderse Vallei

Man uit Hoevelaken opgepakt om miljoenenfraude

Aanhoudingen om mensenhandel en witwassen
Aanhoudingen om mensenhandel en witwassen © Jasper Lindner / Omroep Gelderland
HOEVELAKEN - Een 41-jarige man uit Hoevelaken is maandag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een internationale zwendel met onder meer hypotheken, het ontduiken van loonbelasting en het onterecht ontvangen van coronasteun. In totaal gaat het om een fraude van miljoenen.
Naast de man uit Hoevelaken zijn nog twee mannen en twee vrouwen opgepakt. De politie, FIOD en Arbeidsinspectie vielen binnen in 22 panden en er werden voertuigen, grote sommen contant geld, administratie, gebouwen en computers in beslag genomen.

Valse loonstroken en werkgeversverklaringen

Enkele verdachten waren werkzaam bij een landelijk hypotheekbemiddelaarskantoor. Het netwerk verkocht onder meer valse loonstroken en werkgeversverklaringen waarmee hypotheken en huurcontracten werden geregeld. De hiertoe opgezette bedrijven stonden vaak op naam van katvangers.
De FIOD hield maandag bij invallen in vijf panden een 41-jarige aandeelhouder en bestuurder van meerdere bedrijven aan op verdenking van het niet betalen van loonheffingen, leidend tot een belastingschuld van meerdere miljoenen euro's. Samen met een 46-jarige vrouw zou de man zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen.

Half miljoen coronasteun

De Arbeidsinspectie doorzocht zes panden en legde beslag op een gebouw en meerdere bankrekeningen in binnen- en buitenland. Drie bedrijven zouden een half miljoen aan tegemoetkoming van de loonkosten tijdens corona hebben geïncasseerd, maar vermoedelijk is dit geld niet naar salarissen gegaan.
De politie doorzocht onder meer elf panden in Luxemburg, Brunssum, Heerlen, Tilburg, Maastricht, Hoevelaken, Eindhoven, Houten en Weert. Zes panden werden in beslag genomen vanwege hypotheekfraude of witwassen. De politie heeft nog meer verdachten in het vizier, die mogelijk later zullen worden aangehouden.
In een pand in Lelystad, eigendom van een van de aangehouden verdachten, vonden handhavers een onbekend aantal arbeidsmigranten die er illegaal zouden verblijven. Daarbij is volgens de politie mogelijk sprake van uitkeringsfraude.