Gelderse Vallei

Recht op 800 euro energietoeslag? Dat verschilt per gemeente

Recht op 800 euro energietoeslag? Dat verschilt per gemeente
Recht op 800 euro energietoeslag? Dat verschilt per gemeente
ARNHEM - Gemeenten in onze provincie hanteren soms verschillende voorwaarden voor wie binnenkort een energietoeslag van 800 euro krijgt. Het kan dus gebeuren dat mensen met hetzelfde inkomen in de ene gemeente wél geld krijgen en in de andere niet. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.
De Rijksoverheid beloofde onlangs iedereen die rond moet komen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum, een energiecompensatie van 800 euro. Hiermee wil de overheid mensen tegemoetkomen die in de problemen komen door de gestegen energieprijzen.

Bedrag van 800 euro staat niet vast

In Gelderland krijgen zeker 35.000 huishoudens een energietoeslag, blijkt uit de rondgang van Omroep Gelderland. In werkelijkheid zullen het er meer zijn, omdat niet alle gemeenten hebben gereageerd of een schatting konden geven.
De meeste gemeenten volgen de landelijke richtlijnen: het gaat om 800 euro, je mag maximaal 120 procent van het sociaal minimum verdienen en wat je op de bank hebt staan (je vermogen) telt niet mee.
Maar er zijn er ook die daarvan afwijken. Gemeenten krijgen namelijk veel vrijheid in de uitvoering van de energiecompensatie. Zo mogen ze zelf bepalen wie ervoor in aanmerking komt.
In Oude IJsselstreek bijvoorbeeld krijg je de toeslag alleen als je maximaal 110 procent van het sociaal minimum verdient. Wie daarboven zit, valt buiten de boot, in tegenstelling tot bijvoorbeeld buurgemeente Doetinchem die wel tot 120 procent gaat.

Wageningen ruimhartiger

Wageningen maakt de regeling zelfs nog ruimer. Daar komen inkomens tot 130 procent in aanmerking voor de energietoeslag. "In onze gemeente voeren we al jarenlang een ruimhartiger minimabeleid. Dat betekent dat het ons iets meer zal gaan kosten, maar daar leggen we graag uit de gemeentekas geld voor bij", vertelt wethouder Leo Bosland.
De Wageningse wethouder Leo Bosland
De Wageningse wethouder Leo Bosland © Omroep Gelderland
Hij geeft daarbij aan dat mensen die in de problemen dreigen te raken door de hoge energiekosten, maar niet tot die doelgroep behoren, ook een vergoeding kunnen aanvragen. "Dan komt je in aanmerking voor bijzondere bijstand. Dat is niet het vaste bedrag van 800 euro op jaarbasis, maar dan wordt er precies gekeken wat er voor jouw huishouden nodig is. Dat geldt in iedere gemeente", benadrukt Bosland.

Wanneer op je rekening?

Naast het verschil in voorwaarden is er dus ook een verschil in hoe lang je nog moet wachten op het geld. Minister Carola Schouten van Armoede zei de gemeenten onlangs dat ze al konden beginnen met uitbetalen, ook nu de wettelijke basis voor de toeslag nog ontbreekt.
Sommige gemeenten willen hun inwoners - of in ieder geval de mensen die ze kennen en van wie ze zeker weten dat ze recht hebben op de toeslag - daarom al in de laatste week van maart of eerste week van april uitbetalen. In andere gemeenten is het wachten op collegebesluiten, waardoor het wel tot in mei kan duren.
Wageningen begint in april al met uitbetalen. "Veel van onze minima hebben sinds januari al een hogere energierekening, gemiddeld zo'n 110 euro per maand meer, waardoor hen het water aan de lippen staat. Wachten kan niet langer", aldus wethouder Bosland.