Stedendriehoek

Dorpsbewoners ergeren zich wild aan sluipverkeer door werkzaamheden A50

Borden moeten voorkomen dat sluipverkeer over de N804 gaat.
Borden moeten voorkomen dat sluipverkeer over de N804 gaat. © Omroep Gelderland
HOENDERLOO - Irritaties en frustraties op de weg, voor wie dit weekend via de A50 naar Arnhem wil. Voor het vierde weekend op rij gelden er, vanwege groot onderhoud aan de snelweg, omleidingsroutes.
Het asfalt op de A50 wordt aangepakt en dat betekent dat grote stukken van de A50 meerdere weekenden niet te gebruiken zijn. Het gaat om een stuk van zo'n 22 kilometer tussen de knooppunten Beekbergen en Waterberg. Wie van Apeldoorn naar provinciehoofdstad Arnhem wil, moet een flink stuk omrijden.

Sluiproute door Hoenderloo

De officiële omleidingsroute gaat via de A1, de A30 en de A12. Binnendoor is het mogelijk om via de N304 naar Otterlo en dan via de N310 naar Arnhem te rijden. Maar ook dat kost extra tijd. Veel bestuurders kiezen er om die reden voor om een sluiproute te nemen, zoals de N804 door Hoenderloo. Ze rijden daar echter het afgesloten dorp in.
De bestuurders die dat doen, worden deze zaterdag tegengehouden en teruggestuurd. Zoals een mevrouw die als bestemming Arnhem heeft. Terwijl ze denkt een kortere route te nemen, houdt een politieagent haar tegen. "Ik zag wel een bord staan, maar dat bord was misschien een meter breed", verontschuldigt ze zich. "Ik dacht eigenlijk dat het om een ander stukje ging waar ik niet mocht komen."
Deze bestuurder besloot toch maar niet door te rijden, na het zien van het bord.
Deze bestuurder besloot toch maar niet door te rijden, na het zien van het bord. © Omroep Gelderland
"Of ik weet waar de afsluiting voor is? Nee, eigenlijk heb ik geen idee", zegt ze. "Oh, omdat het als sluiproute dient? Ja, ik snap het. Ik gebruik het ook als sluiproute, want ik moet naar Arnhem. En dat gaat nu niet over de A50", lacht ze, waarna ze haar weg vervolgt via de officiële route.
De vrouw heeft geluk dat ze geen boete van 100 euro krijgt voor het negeren van een afsluiting. Een andere bestuurder dacht ook een kortere weg te hebben gevonden. "Ik moet naar Schaarsbergen en ik dacht: dat mag wel. Maar helaas. Nu moet ik even kijken hoe ik daar wel kom", zegt hij berustend. "Ach, ik vind het niet erg om even om te rijden. Daar ben ik nu toch ook al mee bezig."

Hoenderloo lacht niet mee

In Hoenderloo zelf zijn ze minder laconiek. Buurtbewoner Gerrit Evers kan er met zijn hoofd niet bij dat zó veel mensen toch de wegen pakken die ze niet mogen pakken, deze weekenden. "Ik vind het schandalig. D'r lopen hier kinderen, mensen met honden... en je mag hier normaal 50 kilometer per uur, maar ze rijden 80", moppert hij.
Buurtbewoner Gerrit Evers is verre van blij met het sluipverkeer door zijn dorp.
Buurtbewoner Gerrit Evers is verre van blij met het sluipverkeer door zijn dorp. © Omroep Gelderland
"En nu is het afgesloten, er staat daar verderop nota bene een bord 'verkeer gestremd', maar ze rijden er toch doorheen!, vervolgt de Hoenderlooër. "Dat vind ik zo brutaal. De meeste inwoners van Hoenderloo zijn er helemaal niet op tegen dat hier volk doorheen komt, hoor, maar nu de A50 afgesloten is, is het niet normaal. De rust is helemaal verdwenen. Ik leef hier met plezier, maar de laatste weken even niet."

Gemeente en provincie doen 'te weinig'

Volgens Evers doen de gemeente en de provincie te weinig om het sluipverkeer door Hoenderloo tegen te gaan. Ook Werner Ludwig, voorzitter van de dorpsraad in Hoenderloo, denkt er zo over. Hij voorvoelt namelijk dat het na volgend weekend (1-4 april) slechts tijdelijk rustig zal zijn in het dorp.
"Van de zomer en in het najaar is de A50 een paar weken helemáál dicht. Als we de boel nu niet goed regelen, dan hebben we straks wekenlang elke dag die ellende", aldus Ludwig. "Het lijkt er ernstig op dat men zich geen voorstelling heeft kunnen maken hoe druk dit is."

Andere oplossing

Ludwig zegt dat er een andere oplossing denkbaar is, die Hoenderloo ten goede komt. "Wat er volgens ons moet gebeuren, is dat het verkeer over de twee provinciale wegen moet worden omgeleid die vlak om het dorp heen lopen. Dan zijn we als dorpskern hier van het probleem af", legt hij uit.
Voorzitter Werner Ludwig van de Dorpsraad Hoenderloo voorziet problemen voor de zomer.
Voorzitter Werner Ludwig van de Dorpsraad Hoenderloo voorziet problemen voor de zomer. © Omroep Gelderland
Ludwig voorziet problemen. "Als dit in augustus nog steeds een sluiproute is, dan mengt het snelwegverkeer dat hier een sluiproute neemt zich met het toeristisch verkeer. Dat moeten we echt niet willen. We zijn al drie weken in gesprek met Rijkswaterstaat. Zij lijken best gevoelig voor onze argumenten, maar dan gaan ze overleggen met de provincie en de gemeente en dan hebben ze toch anders besloten. Er verandert dus niet zo veel, dat is jammer. Wat ze nu hebben bedacht, dat helpt niet."