Achterhoek

Om 12.00 uur zongen in heel Nederland koren, maar waarom?

De mannenkoren trokken veel bekijks tijdens het zingen.
De mannenkoren trokken veel bekijks tijdens het zingen. © Jordi Deckert
DOETINCHEM - Wie zich zaterdag op het Simonsplein in Doetinchem begaf, kon daar luid en duidelijk het 'Sjtsje ne vmerla Oekrajiny' horen. Dat is het volkslied van Oekraïne. Meerdere Achterhoekse mannenkoren zongen dat samen burgemeester Mark Boumans om steun aan Oekraïne te betuigen. In heel Nederland trokken koren de pleinen op.
Het idee om met mannenkoren het volkslied te zingen komt uit de koker van Nick Moritz, dirigent van het Ettens Mannenkoor. "Hij wilde iets voor Oekraïne doen tijdens The Passion Lichtenvoorde", zegt Niels Berendsen, voorzitter van het Ettens Mannenkoor. "Maar we besloten al snel om het groter op te pakken."

'Ongelofelijk mooi volkslied'

"Het viel me op dat het een ongelofelijk mooi volkslied is", vertelt Moritz op Radio Gelderland. "Toen lag ik er in bed over na te denken en bedacht ik me dat het mooi zou zijn als alle mannenkoren in Nederland mee zouden zingen. Ik heb het daarop aangekaart bij de overkoepelende organisatie voor mannenkoren in Nederland. Zij hebben het opgepikt en zodoende stonden vandaag op verschillende plekken in Nederland om 12.00 uur mannenkoren het volkslied te zingen. Onder meer in Zeist en Twente kwamen veel mensen bijeen."
In Doetinchem stonden er meer dan tweehonderd mensen bij elkaar. "Ik denk dat er wel acht koren waren", vervolgt Berendsen. "Er waren koren uit Ulft, Gaanderen, Varsseveld, Zelhem, Etten en Doetinchem. Welke het precies weten we niet, omdat aanmelden niet nodig was."
Maar ook burgemeester Boumans zong mee. "Hij wilde graag een toespraak geven", reageert Moritz. "En toen hebben ze hem kennelijk een partituur in z'n handen gedrukt."
"Hij besloot spontaan mee te doen", vult Berendsen aan. Hij stond naast de burgemeester. "En hij zong niet slecht."
Moritz kon zelf het koor niet dirigeren. Hij moest het evenement vanwege een coronabesmetting missen. Maar hij zou nog wel de onderstaande video kunnen bekijken, om toch nog te horen hoe het klonk.
Het Oekraïense volkslied klonk op het Doetinchemse Simonsplein
Sjtsje ne vmerla Oekrajiny betekent 'Oekraïne is nog niet vergaan'. Dit zijn de zinnen van het volkslied in het Nederlands:
Nog is Oekraïnes glorie niet vergaan, noch zijn vrijheid. Nog zal het lot ons, jonge broeders, toelachen. Verdwijnen zullen onze vijanden als dauw in de zon, en ook wij, broeders, zullen heersen in ons eigen land.

Zie ook: