Stedendriehoek / Arnhem en omstreken

Automobilisten riskeren boetes op sluiproute bij werkzaamheden A50

Automobilisten die de afsluiting negeren worden teruggestuurd.
Automobilisten die de afsluiting negeren worden teruggestuurd. © Omroep Gelderland
HOENDERLOO - Door de afsluiting van de A50 in de richting van Apeldoorn naar Arnhem wijken automobilisten uit naar de Delenseweg, de N804. De politie staat dat niet toe, waardoor automobilisten sinds zaterdagochtend met een agent te maken kunnen krijgen.
De A50 richting Arnhem is meerdere weekenden op rij dicht omdat het asfalt gerepareerd wordt. Dat wordt in ieder geval nog tot en met het eerste weekend van april gedaan. Omrijden kan via de A1, A30 en A12, maar dat is een flinke omweg. Binnendoor is het mogelijk om via de N304 naar Otterlo en dan via de N310 naar Arnhem te rijden. Maar ook dat kost extra tijd. Veel automobilisten kiezen dan voor de N804.
De N804 is de logische oplossing, want die weg loopt zo ongeveer parallel aan de A50. Maar het mag niet. Wie de route probeert te selecteren op de bekende navigatie-apps, ziet vooral veel rode rondjes met witte strepen. De route loopt via Hoenderloo en Omroep Gelderland ontving al signalen dat de inwoners van dat dorp de verkeersoverlast niet met vlaggen en ballonnen ontvangen.

Politie handhaaft

De politie handhaaft daarom de afsluiting. Een verslaggever van Omroep Gelderland ging ter plaatse kijken hoe dat eraan toe gaat. Volgens hem wordt het verkeer dat zaterdagochtend de route probeert te bereiken teruggestuurd. Alleen bestemmingsverkeer komt erdoor.
Opvallend genoeg werden de automobilisten teruggeleid door een flitsagent die uit eigen beweging de afsluiting besloot te handhaven. Dit leverde geen verhitte discussies op, want de meeste bestuurders draaiden volgens de verslaggever zonder al te veel gemopper om. Waarom er geflitst wordt op een afgesloten weg is niet duidelijk. Maar de vorige weekenden handhaafde de politie de afsluiting nog niet.

Twee boetes

Bestuurder lopen op de N804 dus het risico op twee boetes, die voor de snelheid en die voor het negeren van een afsluiting. De laatste kost 100 euro, zo leert een zoektocht in de boetebase van het Openbaar Ministerie. Die boetes zijn zaterdagochtend niet uitgedeeld.
"Ik sluit niet uit dat er morgen wel boetes gegeven worden", zegt de verslaggever. "Op zondag schijnt het veel drukker te zijn vanwege het toerisme. Ook volgend weekend gaat de politie optreden tegen het sluipverkeer dat via de N804 de omweg probeert te vermijden."
Het is niet duidelijk wat voor agenten de controle dan gaan uitvoeren. Fietsers mogen de N804 nog wel op. Mogelijk biedt de afsluiting op zondag en in het eerste weekend van april mogelijkheden voor enthousiaste sportfietsers.