Gelderse Vallei

Slachtoffer drama Ede was een 'knuffelbeer die iedereen bleef omhelzen'

"Een geweldige collega", zegt werkgever Koba Metreveli over de overleden Ben.
"Een geweldige collega", zegt werkgever Koba Metreveli over de overleden Ben. © Omroep Gelderland
EDE - "Een knuffelbeer die iedereen bleef omhelzen om mensen op het juiste pad te zetten. Niet te begrijpen dat juist hem dit is overkomen." Die woorden sprak Koba Metreveli over zijn 64-jarige medewerker Ben, die afgelopen weekend op een parkeerplaats in Ede onder een auto belandde. Met fatale gevolgen, die in heel Ede worden gevoeld.
Het verdriet is, bijna een week na het dramatische incident, nog af te lezen van Metreveli, directeur van beveiligingsbedrijf Secret Security Service. Daar was de in Gaanderen woonachtige Ben in dienst als beveiliger. Zaterdag bestuurde hij voor het Leger des Heils een busje om mensen van Lunteren naar Ede te brengen. "Om daar boodschappen te doen. Hij parkeerde dichtbij de winkel voor mensen die slecht ter been zijn", vertelde Metreveli in het tv-programma De Week van Gelderland.
Kijk het gesprek terug over het drama dat zich afspeelde in Ede:
Ben (64) was een 'knuffelbeer die iedereen bleef omhelzen'
Op de parkeerplaats ging het helemaal mis. Ben belandde onder de auto van een 36-jarige vrouw uit Ede, die hem meerdere keren overreed. De politie vermoedt dat er sprake was van opzet. Mogelijk ging aan het incident een verkeersruzie vooraf.

Naar het ziekenhuis

"Een collega was in de buurt en vertelde mij dat het om Ben ging", kijkt Metreveli terug. Door de stress voelde de directeur zich meteen als een leeuw in een kooitje. "Maar we konden niks doen. Uiteindelijk is Ben naar het Radboudumc gebracht. Daar heb ik hem nog gezien, maar het was te laat."
Het verlies van een "geweldige persoon en een geweldige werknemer" valt het bedrijf zwaar. "We proberen het hoofd boven water te houden. Het is moeilijk, maar we krijgen hulp", zegt Metreveli. De medewerkers van zijn bedrijf willen bij de uitvaart een erehaag vormen voor Ben.

Ook burgemeester kende Ben

Hulp is er ook voor de vele mensen die het drama zagen gebeuren, zoals medewerkers van de supermarkt en omwonenden, zegt René Verhulst, burgemeester van Ede. Voor hem was Ben overigens ook geen onbekende. "Hij werkte ook als nachtbeveiliger bij de nachtopvang en ik kwam daar weleens langs. Dan maakten we een praatje."
Burgemeester René Verhulst van Ede, vrijdagavond in De Week van Gelderland.
Burgemeester René Verhulst van Ede, vrijdagavond in De Week van Gelderland. © Omroep Gelderland
"Iedereen in Ede heeft het erover, nog steeds", vervolgt Verhulst. "Voor mensen die dat nodig hebben, werken we samen met Slachtofferhulp."
Over wat er nu precies gebeurde, zaterdag op die parkeerplaats in Ede, tast iedereen in het duister. Het onderzoek is volop bezig en een politiewoordvoerder bevestigt alleen dat de 36-jarige vrouw nog steeds vastzit.