Gelderland
Nachtwerkers hebben geluk als de klok een uur vooruitgaat

DOETINCHEM - In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok weer een uur vooruit. Mensen die dan een nachtdienst draaien hebben geluk, lijkt het. Maar krijg je dan ook minder betaald?
Op veel plekken wordt dit weekend gewoon 's nachts doorgewerkt. Zo ook bij PostNL, dat meerdere locaties in Gelderland heeft. "Wie zaterdagnacht moet werken in onze sorteercentra, heeft mazzel", zegt een woordvoerder. "Mensen die bij ons in dienst zijn, hoeven die nacht een uur minder te werken. Ze krijgen net zoveel als anders betaald, en hoeven ook niet op een ander tijdstip een uur in te halen."
De administratie zou veel te ingewikkeld worden voor dat ene uurtje, zegt hij. "En bovendien werken er in het weekend veel minder mensen 's nachts vergeleken met door de week."
Korte en lange nacht
Uit landelijke cijfers van het CBS blijkt dat er in 2020 1,2 miljoen mensen soms of regelmatig in de nacht aan het werk waren. Dat is 13,5 procent van alle werkenden. Artsen, verzorgenden, sociaal werkers en verpleegkundigen zijn de grootste groepen nachtwerkers.
Femke van der Palen van Vakbond Nu'91 zegt dat veel zorginstellingen rekening proberen te houden met nachtdiensten die vallen in een weekend dat de klok wordt verzet. "Het kan bijvoorbeeld dat mensen die de 'korte nacht' in maart moeten werken, ook worden ingeroosterd in de 'lange nacht' in oktober."
Een andere oplossing is het werk verdelen, zegt ze. "Personeel dat op de eerste zondagochtend van de wintertijd begint komt dan een half uurtje eerder, zodat de nachtmedewerkers wat eerder naar huis kunnen."
Overuren
In het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem worden de werktijden niet aangepast, zegt woordvoerder Saskia Steenbergen. "En dat heeft geen invloed op het salaris. Als je bijvoorbeeld op de spoedeisende hulp werkt, duurt je dienst gewoon van 23.00 uur tot 09.15 uur, inclusief een uurtje minder dus."
Maar de uren op papier zijn niet hetzelfde als in de praktijk, weet ze. "Onze mensen maken zoveel overuren, dat een uurtje minder dit weekend eigenlijk geen effect heeft. Bovendien is het nog maar de vraag of ze ook echt naar huis kunnen aan het einde van hun dienst. Als het druk is, werkt ons personeel vaak toch nog even door."