Stedendriehoek

Hessel is des duivels na de verwoestende plofkraak in zijn zaak

Winkeleigenaar Hessel Westra van de Primera aan het Mercatorplein.
Winkeleigenaar Hessel Westra van de Primera aan het Mercatorplein. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Het is puinruimen bij de getroffen Primera-winkel aan het Mercatorplein in Apeldoorn. De boekhandel werd in de nacht van donderdag op vrijdag getroffen door een plofkraak. De ravage is enorm. “Het allerergste is dat ik mijn klanten niet kan helpen.”
De boekhandel ligt bezaaid met wens- en cadeaukaarten. Terwijl buiten rondslingerende glasscherven bij elkaar worden geveegd, houdt de eigenaar van Primera zich bezig met één prangende vraag. “Hoe kan ik zo snel mogelijk weer open?”
“Wij gaan opruimen en weer door. Maar ik begrijp niet dat de gasten die dit hebben gedaan zoveel schijt aan een ander kunnen hebben”, zegt winkeleigenaar Hessel Westra. "Ik ben woest."
Kijk naar de ravage in de zaak van Hessel Westra:
Duizenden verbrande euro's gaan de prullenbak in na plofkraak
Aan de losgekomen plafondplaten en kromgetrokken kaartenmolens is te zien dat de kracht van de explosies enorm is geweest. Ook de naastgelegen cafetaria Charly heeft schade, net als buren in de flat er tegenover waar ramen zijn gesprongen. Rond 03.30 uur hoorden buurtbewoners twee knallen. Westra, die in de buurt woont, werd er zelf ook wakker van.

Explosieven

“Ik dacht: dat is foute boel. Maar ik ging er nooit vanuit dat het bij mezelf zou zijn. Een paar minuten later had ik de alarmcentrale aan de telefoon”, aldus Westra, die bij aankomst een afgezette winkel aantrof. “Er werd gecheckt of er explosieven zijn achtergebleven. De Explosieve Opruimingsdienst is geweest, een helikopter hing in de lucht. Het was een heel circus.”
Bankbiljetten uit de pinautomaat zijn besmeurd met inkt
Bankbiljetten uit de pinautomaat zijn besmeurd met inkt © Omroep Gelderland
De daders van de kraak wisten te ontkomen. In ieder geval twee personen sloegen op de vlucht. Volgens ooggetuigen vertrokken ze op een witte scooter die later werd aangetroffen op de Vlijtseweg in Apeldoorn, ongeveer een kilometer verderop. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht.

Met inkt besmeurde bankbiljetten

Vrijdagochtend is de kruidgeur van de explosieven nog te ruiken. De politie haalt de met inkt besmeurde bankbiljetten uit de gekraakte pinautomaat in de winkel. Of de daders buit hebben gemaakt, is nog niet bekend. Een flink pak met briefjes van twintig is in elk geval blijven liggen.
Westra, die met meerdere winkels in Apeldoorn al meer incidenten meemaakte, telt z'n zegeningen: “We hebben geluk dat er geen brand is uitgebroken. Niemand is gewond. Ik hoop dat we snel weer onze klanten kunnen helpen.”
De ravage in de Primera na de plofkraak is groot
De ravage in de Primera na de plofkraak is groot © Omroep Gelderland