Rivierengebied

Babynieuws! Het eerste ooievaarsjong is op komst in Herwijnen

Bij de ooievaars in Herwijnen ligt het eerste ei van dit jaar in het nest.
Bij de ooievaars in Herwijnen ligt het eerste ei van dit jaar in het nest. © Omroep Gelderland.
HERWIJNEN - Babynieuws bij de ooievaars in Herwijnen: het eerste ei van dit jaar is gelegd en ligt in het nest bij vader en moeder ooievaar. De dieren wonen op het dak bij Piet van Andel in Herwijnen. "Het is toch altijd weer billenknijpen of alles goed gaat."
Donderdagavond rond 22.45 uur werd het eerste ei gelegd. Piet ontdekte het de volgende ochtend. "Het zat eraan te komen. We waren er echt op aan het wachten", zegt hij. Iedere dag kijkt hij wel even hoe het ervoor staat bij de ooievaars.
De beelden van het eerste ei:
Het eerste ei van dit jaar ligt bij de ooievaars in het nest
Vorig jaar werden er vijf ooievaarsjongen geboren in het nest bij Piet. Toen was het eerste ei er een week eerder dan nu.
Hoeveel ooievaarsjongen uiteindelijk uitvliegen, is afwachten. "Het is altijd spannend: of de ooievaars na de winter wel terugkeren op het nest, daarna hoeveel eieren ze gaan leggen én hoeveel er uitkomen", vertelt Piet.

Vijf weken wachten

Maar dan is de stress nog niet weg. "Jonge ooievaars zijn kwetsbaar. Het is de vraag hoeveel er overleven", zegt Piet. Hij vervolgt: "Er wordt er nog wel eens een opgegeten, of uit het nest gegooid."
Het duurt waarschijnlijk zo'n vijf weken tot het eerste ei uitkomt. "Waarschijnlijk zijn het er dan gelijk twee of drie, omdat ooievaars pas gaan broeden wanneer er meer dan één ei in het nest ligt", aldus Piet.
De ooievaars zijn 24 uur per dag te volgen via de ooievaarscam van natuurplatform BuitenGewoon.