Gelderland

Ann (79) zingt iedere week bij het Parkinsonkoor: 'Zingen maakt me blij'

Dirigent Emiel Hoefnagel met zijn koor Mr P's Singers uit Nijmegen
Dirigent Emiel Hoefnagel met zijn koor Mr P's Singers uit Nijmegen © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Ondanks dat ze in het begin schoorvoetend naar het koor ging, is de 79-jarige Ann van Rijn inmiddels helemaal enthousiast over het Parkinsonkoor in Nijmegen. "Ik wilde eigenlijk niet, want ik dacht bij mezelf: ik heb genoeg aan mijn eigen lot. Toch vond ik van mezelf dat ik wel een aantal keren moest gaan en toen ben ik erachter gekomen dat lotgenotencontact juist heel fijn kan zijn."
Ann kreeg in 2017 de diagnose Parkinson. "Ik liep al een paar jaar te dokteren. Op een gegeven moment merkte ik, dat als ik bijvoorbeeld in de bus zat en ik eruit moest, ik iedere keer te laat was. Dan was de bus alweer aan het rijden. Ik was trager en stijver en had meer moeite met lopen", vertelt An.
In eerste instantie was An opgelucht dat ze een diagnose had gekregen. "Maar al gauw dacht ik: zo leuk is het nou ook weer niet, want Parkinson is een progressieve ziekte en je moet maar zien hoe het verdergaat."
Ondanks de uitslag liet An zich niet uit het veld slaan. "Ik kijk altijd naar wat ik nog wel kan en niet wat ik niet kan. Ik woon alleen en ik weet dat je op een gegeven moment niet meer zelfstandig kunt blijven wonen. Dus ben ik maatregelen aan het nemen, zodat ik mijn toekomst heb ingedekt."
Parkinsonkoor
Iedere maandagochtend gaat Ann met haar scootmobiel naar het wijkcentrum het Trefpunt in Nijmegen om te zingen met het Parkinsonkoor Mr P's Singers. In 2015 heeft logopedist en zangpedagoog Emiel Hoefnagel dit koor opgericht, omdat hij in zijn praktijk merkte dat meer mensen met Parkinson graag wilden zingen.
"Zingen is een goede manier om aan je ademhaling en articulatie te werken", aldus Emiel. Dat is voor mensen met Parkinson erg belangrijk en dat beaamt Ann ook. "Ik merk zelf dat mijn stem veel meer volume heeft gekregen door het zingen."
De  repetitie start met inzingen en lichaamsoefeningen voor het bovenlijf
De repetitie start met inzingen en lichaamsoefeningen voor het bovenlijf © Omroep Gelderland
'Het koor maakt mij heel erg blij"
Het sociale aspect van het koor is net zo belangrijk, dat ervaart Ann inmiddels ook: "Het betekent dat je niet alleen bent en dat je om hulp kunt vragen bij mensen, zonder dat je gelijk naar instanties moet gaan. Je kunt nu veel problemen onderling bespreken."
Het koor is inmiddels dan ook een belangrijk onderdeel in haar leven geworden. "Het koor maakt mij heel erg blij. Altijd als ik hier ben geweest, krijg ik weer energie. Als ik dan met mijn scootmobiel naar huis rijd, ben ik alsmaar aan het zingen. Maar niemand hoort het hoor!", vertelt Ann lachend.
An deelt koffie uit aan de koorleden
An deelt koffie uit aan de koorleden © Omroep Gelderland
Het koor repeteert iedere maandagmorgen en telt nu zo'n 44 leden. Emiel wil graag een oproep doen aan alle mensen in Nijmegen en omgeving die Parkinson hebben om gewoon is lang te komen en een keer kennis te maken.
"Iedereen is welkom we zingen een uitgebreid repertoire van Nederlandstalige muziek tot aan The Beatles. Ik vind het soms ook leuk om een uitdaging aan te gaan door bijvoorbeeld een Zweeds nummer te zingen met elkaar. Dus lijkt het je leuk? Meld je aan."
Bekijk hier de video van Gelderland Helpt Parkinsonkoor Mr P Singers :
Voor meer informatie kijk op de site van Gelderland Helpt.