Stedendriehoek

Stofzuiger of koffiezetapparaat kapot? Zo repareer je zelf elektrische apparaten

Veel elektrische apparaten kun je zelf repareren.
Veel elektrische apparaten kun je zelf repareren. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Ruim vijftig miljoen ton aan elektrische apparaten belandt jaarlijks op de afvalberg. Via het platform Heel Apeldoorn Repareert, dat zaterdag wordt gelanceerd, worden Apeldoorners opgeroepen kapotte apparaten eerst te (laten) repareren, om te voorkomen dat ze in de prullenbak verdwijnen.
Het doel is om in Apeldoorn jaarlijks 175 ton aan elektrisch afval te besparen. Via de website van Heel Apeldoorn Repareert kunnen inwoners en reparateurs aanmelden hoeveel apparaten ze van de vuilnisbelt hebben gered. Er worden reparatietips gegeven, voor als je je apparatuur zelf wilt herstellen. Ook wordt er verwezen naar repair cafés en commerciële reparateurs.
Heel Apeldoorn Repareert komt voort uit het Europese project ShaRepair, waar de gemeente Apeldoorn aan deelneemt. Met een groei van 3 tot 5 procent per jaar is afgedankte elektrische en elektronische apparatuur één van de snelst groeiende afvalstromen in de Europese Unie.

7 kilo per persoon

“Per persoon komt er 7 kilo elektrisch afval per jaar op de afvalberg. Dat is gigantisch veel”, aldus Inge Smolders namens gemeente Apeldoorn. “Wij willen daar als stad op besparen. Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt voor de gemeente. Daarom stimuleren wij inwoners om kapotte apparatuur te repareren.”
Bekijk in deze video handige tips hoe je elektrische apparaten zelf kunt repareren:
Meer dan 50 miljoen ton de prullenbak in: zo repareer jij zelf je elektrische apparaten
Bij de lancering van 'Heel Apeldoorn Repareert' bij Kringloop & Repair Café Foenix zijn zaterdagochtend workshops te volgen, waaronder de workshop 'repareer je Senseo'.