Arnhem en omstreken

GroenLinks slaat Forum bewust over in felicitatierondje: 'Oneerbiedig naar ons en de kiezer'

Cathelijne Bouwkamp bij het Arnhemse raadsdebat.
Cathelijne Bouwkamp bij het Arnhemse raadsdebat. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Cathelijne Bouwkamp van de grootste Arnhemse fractie GroenLinks feliciteerde woensdag, bij de opening van het eerste debat na de verkiezingen, alle winnaars en nieuwkomer Volt. De andere nieuwkomer, Forum voor Democratie, sloeg ze over. "Ik zou het hypocriet vinden om hem te feliciteren als ik het niet meen", liet ze na afloop weten.
Hoewel Bouwkamp FvD-lijsttrekker Gino Luurrssen buiten het debat om nog wel wilde feliciteren met zijn raadszetel, vindt ze het gedachtegoed van zijn partij verwerpelijk. "Dat sluit mensen uit." Volgens Bouwkamp zijn felicitaties niet aan de orde als een partij racistische uitspraken doet en de rechtstaat ondermijnt. "Ik heb er wel over getwijfeld, maar vond eerlijkheid belangrijker", deelt Bouwkamp haar afwegingen.

FvD feliciteert GroenLinks wel

"Geen constructieve start van een zittingsperiode", vindt Luurssen, die in zijn speech GroenLinks juist even expliciet benoemde in zijn felicitatierondje.
Als grootste partij ben je ook een voorbeeld en als eerstsprekende zet je bovendien de toon van het debat, vindt Luurssen. "Dat je ons op voorhand uitsluit is niet eerlijk naar de kiezer", verwijst Luurssen naar het feit dat vrijwel alle Arnhemse partijen al voor de verkiezingen aangaven niet met hem of de PVV in een coalitie te willen. "Maar om dan doelbewust maar één van de nieuwkomers te feliciteren en de ander niet, is wel wat oneerbiedig naar ons als partij, maar ook naar onze kiezers."

'Geen fatsoen'

Kennelijk heeft Bouwkamp 'niet eens het fatsoen' om de verkozen volksvertegenwoordiger van FvD te feliciteren, constateert PVV'er Coen Verheij. "Terwijl ze dat uitdrukkelijk wel bij Volt doet. Als dat de voorbode is voor de samenwerking de komende vier jaar, dan heb ik daar mijn bedenkingen bij."