Arnhem en omstreken

Oud-Kamerlid gaat Arnhemse informatie leiden

Paul Smeulders.
Paul Smeulders. © GroenLinks Arnhem
ARNHEM - Paul Smeulders is aangewezen als informateur in het proces om een Arnhemse coalitie te vormen. Smeulders zat eerder voor GroenLinks in de Tweede Kamer en was onder meer wethouder in Helmond.
De partij van Smeulders kreeg woensdagavond van de overige raadsfracties het mandaat om als grootste het initiatief te nemen. Waarna lijsttrekker Cathelijne Bouwkamp bekend maakte Smeulders te hebben gevraagd om tot een advies te komen welke partijen het beste met elkaar om tafel kunnen.
Daarvoor gaat de GroenLinks'er eerst met alle fracties in gesprek. Dat wil hij nog deze week doen, laat hij weten. "En misschien spreek ik een aantal partijen daarna nog een tweede keer."
Smeulders zegt zich aan het inlezen te zijn in de Arnhemse politiek. Over de sfeer en omgangsvormen, waar het daarbij nogal eens over gaat, wil hij op dit moment niks kwijt. Wel erkent hij dat bij het vormen van een coalitie zowel de inhoud als de relatie belangrijk zijn. "Die kunnen niet zonder elkaar."
Er zal geen tijd worden verspild, maar Smeulders wil wel de tijd nemen die nodig is. We moeten daarbij 'denken in weken'.
Volgens Bouwkamp heeft Smeulders goed zicht op hoe je tot verbinding komt zonder je ambities te verliezen. In de euforie van de verkiezingsavond, belde ze hem om hem voor deze job te vragen.

'Stad verdient kijken naar inhoud'

Verder geeft Bouwkamp aan dat het tijdens het proces wat haar betreft vooral over de inhoud moet gaan. "Relaties spelen mee, maar de stad verdient het dat we met elkaar naar de inhoud kijken." Of het voor haar vanuit de inhoud dan niet logischer is om bijvoorbeeld te kijken naar een coalitie met D66, maar zonder de VVD, daar wil Bouwkamp nu niet op ingaan.
Meerdere partijen opperden woensdagavond om te kijken naar een raadsakkoord, waar zoveel mogelijk fracties aan meedoen. Maar daar is Bouwkamp geen voorstander van. Het zoeken naar wisselende meerderheden voor voorstellen wat daarvoor nodig is, kan volgens haar maanden gaan duren terwijl snelheid geboden zou zijn.
Zij wil dan ook voor een klassieke meerderheidscoalitie gaan. Of dat een akkoord op hoofdlijnen kan zijn zoals veel partijen wensen, ligt er volgens Bouwkamp aan of de partijen die aan tafel zitten op thema's redelijk op een lijn zitten. Als dat niet het geval is, zou het nodig zijn toch hele duidelijke afspraken te maken.