Rijk van Nijmegen

Onderzoekers speuren naar honderden kinderskeletten

Met een grondradar wordt onderzoek verricht.
Met een grondradar wordt onderzoek verricht. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Waar liggen de kinderen begraven die stierven in het kinderdorp Neerbosch in de negentiende eeuw? Om die vraag te kunnen beantwoorden, hebben onderzoekers van de TU Delft de afgelopen dagen met een grondradar onderzoek gedaan op het Weezenkerkhof in Nijmegen.
In totaal zouden er 530 mensen begraven liggen op het Weezenkerkhof aan de Scherpenkampweg. Daarvan liggen er 71 in een met een grafsteen gemarkeerd graf. De stichting Memento Mori, die het kerkhof beheert, heeft de TU Delft gevraagd om de andere graven te lokaliseren.
De begrafenis van een kind in 1904
De begrafenis van een kind in 1904 © Van 't Lindenhoutmuseum
Op de begraafplaats liggen sinds 1879 vooral wees- en voogdijkinderen die opgevangen werden in de Weesinrichting van de stichters Johannes van ’t Lindenhout en zijn echtgenote Hendrina Sipman. Het echtpaar ligt er zelf ook, net als personeelsleden van de Weesinrichting.

Elektromagnetische golven

Om de andere graven terug te vinden, doen Dominique Ngan-Tillard en Deyan Draganov van de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft nu onderzoek. "We doen dat met een grondpenetratieradar, waarmee we elektromagnetische golven de grond insturen", legt Draganov uit.
"De ene antenne stuurt de golven de grond in en die worden weerkaatst en opgevangen door de tweede antenne, waardoor we dan kunnen vaststellen wat voor vorm er ligt. Aan de hand daarvan kunnen we hopelijk vaststellen waar skeletten begraven liggen en of ze op verschillende niveaus begraven liggen", gaat de onderzoeker verder.
De metingen hebben meteen resultaat, zoals te zien is op een laptop. "We zien hier rond 1 meter 20 een aantal kleine kromme lijntjes en dit zijn reflecties, denken we, van graven", zegt Draganov, wijzend naar de laptop.
Anne-Marie Jansen van stichting Memento Mori is blij met de hulp van de TU Delft. "Een heel belangrijk punt voor ons is onderzoek naar de begraafplaats. Dit geeft ons weer nieuwe inzichten." De meetresultaten zullen nog verder worden onderzocht.