Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Provincie bezorgd om ov door stijgende kosten

Een bus in Nijmegen
Een bus in Nijmegen © ANP
ARNHEM - Duurdere brandstof, hogere loonkosten en reizigers die weer het vertrouwen in het openbaar vervoer moeten hervinden: de druk op het openbaar vervoer is hoog en daar maakt de provincie zich zorgen over.
Omdat de kosten de pan uitrijzen, vreest de provincie dat vervoersbedrijven het niet meer aandurven om zich in te schrijven om op een bus- of treintraject te gaan rijden. Dat inschrijven gebeurt in regio's en dat worden concessies genoemd. Dat is een strijd tussen verschillende aanbieders.
Degene die het beste aanbod doet, mag op het traject gaan rijden. Maar de afgelopen jaren kreeg het ov een knauw. Door de coronamaatregelen zaten er minder mensen in de trein en bus, en nu lopen ook nog eens de brandstofprijzen op.

Noodcontract en provinciale ingreep

De concessie voor de regio Arnhem-Nijmegen wordt nu uitgesteld. Er komt een zogenoemd noodcontract. Zo hoeven bedrijven zich nu nog in te schrijven voor de hele periode. Het is wel veel duurder; het kost de provincie tussen 20 en 46 miljoen euro.
Ook op een ander traject, tussen Amersfoort en Ede-Wageningen, komt een ingreep van de provincie. Als de reizigersinkomsten tegenvallen, lapt de provincie bij. Normaal ligt dat risico bij de vervoerder. Geschat wordt dat dat zo'n 2 miljoen euro per jaar gaat kosten.
Volgens de provincie moet er voor de langere termijn een oplossing komen, daarvoor wil gedeputeerde Jan van der Meer in gesprek met het Rijk.