Arnhem en omstreken

Ed overleeft in een huis waarin hij zegt niet te kunnen leven

Ed Kettenis ervaart veel problemen in zijn huurwoning in de Arnhemse Stadhoudersstraat.
Ed Kettenis ervaart veel problemen in zijn huurwoning in de Arnhemse Stadhoudersstraat. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Op het oog zijn het prachtige huizen met een karakteristieke uitstraling, maar achter de deuren van de jaren 30-woningen aan de Arnhemse Stadhoudersstraat schuilt veel ellende. De oude houten vloeren, die veel geur en geluid doorlaten, maken het leven voor sommige bewoners ondraaglijk.
In alle rust een goed boek lezen op de bank: Ed Kettenis doet het heel graag. Maar een onderbuurman die wiet rookt, en soms vrolijke Surinaamse ritmes hard door het huis laat schallen, verstiert zijn leesplezier behoorlijk. "Het geluid gaat via de muur omhoog, tot zelfs boven in mijn slaapkamer. Het gaat door merg en been en dan weet ik dat hij de muziek niet eens keihard heeft staan."
Kijk waar Ed dagelijks mee te maken krijgt:
'Mijn huis voelt niet meer als van mij'
Ed laat zien wat hij allemaal zelf heeft gedaan om de opstijgende wietlucht tegen te gaan. Hij heeft kieren dichtgesmeerd, extra zeil gelegd en ducttape geplakt, maar nog komt de lucht tot in zijn woning. Ook het geluid is niet te dempen. Natuurlijk heeft Ed zijn onderbuurman Johan aangesproken op diens gedrag. De twee proberen elkaar te ontzien qua geluidsniveaus. Ed wil zijn buurman ook niet het plezier van zijn jointje ontzeggen, maar de geuroverlast moet wel worden aangepakt, vindt hij.

Buren ervaren ook overlast

Ed is niet de enige geplaagd wordt door slechte isolatie. Onderbuurman Johan, van wie Ed wel eens last heeft, vindt het ook niet de ideale plek om te wonen. Zo is het 's morgens slechts 14 graden in zijn woning. Een andere buurvrouw, Meryl, heeft de ramen dichtgetapet omdat er zo veel tocht door de kieren komt.
Johan woont onder Ed en ervaart ook hoe slecht de isolatie in de woningen is.
Johan woont onder Ed en ervaart ook hoe slecht de isolatie in de woningen is. © Omroep Gelderland
Ed en zijn buren trekken al lange tijd bij woningbouwvereniging Portaal aan de bel over alle overlast. Het enige dat Portaal echter doet, is de bal terugspelen en zeggen dat het aan het gedrag van de bewoners zelf ligt. De bewoners vinden op hun beurt dat alle problemen zijn terug te voeren op de slechte staat van de woningen. In deze patstelling lijken de bewoners vooralsnog aan het kortste eind te trekken.

Advies van Marcouch

Als Ed contact zoekt met Portaal, krijgt hij te horen dat het allemaal ongemak is en geen overlast. Ed heeft ook de gemeente ingeschakeld. Hij kwam in de stad toevallig burgemeester Ahmed Marcouch tegen. Ed vond het een beetje beschamend, maar toch sprak hij Marcouch aan. "Die zei letterlijk: 'Je moet Portaal net zo vaak e-mails blijven schrijven tot ze wat gaan doen'. Leuk antwoord, maar Portaal doet niks."
Namens Portaal zegt manager volkshuisvesting Joost Wools dat de woningen in de Stadhoudersstraat tien jaar geleden zijn gerenoveerd. "Wat ons betreft zijn ze in redelijk goede staat. Bij de renovatie hebben we veel isolerende maatregelen genomen, zoals isolerend glas, gevelisolatie en de vloer. We hebben toen geen extra maatregelen genomen voor het isoleren van de tussenvloeren, dat speelde toen niet."
"Woon je dicht op elkaar, dan heb je wel vaker last van geuren en geluid", zegt Joost Wools namens Portaal.
"Woon je dicht op elkaar, dan heb je wel vaker last van geuren en geluid", zegt Joost Wools namens Portaal. © Omroep Gelderland
In het type woning waarvan er veel in de Stadhoudersstraat staan, komt geurdoorslag vaker door, zegt Wools. "Woon je dicht op elkaar, dan heb je wel vaker last van geuren en geluid. En bij deze woningen weten we dat er wat meer kieren in de plafonds en vloeren zitten."

Luchtreiniger voor het slapengaan

Ed heeft zelf, zo goed en kwaad als het ging, alle kieren in zijn woning proberen te dichten. Een luchtreiniger helpt hem beter te slapen. Met zijn onderbuurman is hij bij Portaal geweest om wat alternatieven aan te dragen om op een eenvoudige manier zelf de vloeren te isoleren en de ventilatie te verbeteren. Maar dat mag dan weer niet.
Via de huurderscommissie komt Ed uit bij het juridisch loket, dat hem wat namen van advocaten voorlegt. "Ik heb er vier aangeschreven en gebeld, maar krijg dan te horen dat ik gefinancierde rechtsbijstand heb." Omdat Ed die advocaten niet op uurloon kan betalen, doen ze niks voor hem.

Wie helpt Ed?

Juridische bijstand is voor Ed dus veel te duur. Maar wie doet er dan wel wat voor hem? Verantwoordelijk wethouder Ronald Paping is op de hoogte van de problemen in de Stadhoudersstraat, maar zegt weinig wettelijke mogelijkheden te hebben om Portaal te dwingen de woningen op te knappen. Wel voelt hij zich verantwoordelijk voor 'goed en gezond wonen' in de stad. Paping vindt het dan ook de plicht van Portaal om klachten serieus te nemen.
Sarah Dobbe van de SP in Arnhem trekt zich het lot van Ed en zijn buurtgenoten aan. Het gemeenteraadslid vindt dat de gemeente wel een actieve rol kan spelen. Ze pleit voor een onafhankelijk expert die naar de omstandigheden kijkt en woningcorporaties eventueel dwingend kan opleggen om verbeteringen aan te brengen.
Ondertussen heeft Ed, samen met zijn buurvrouw, een rondgang door de buurt gemaakt en een inventarisatie van klachten opgesteld. In korte tijd kwamen ze al tot twintig stuks. Die worden naar Portaal gestuurd, waar wordt gezegd dat naar de bevindingen van de buurt wordt gekeken.

Niet weg uit de straat

Portaal heeft Ed enige tijd geleden een andere - kleinere - woning aangeboden. Daarmee zou hij alle ellende achter zich kunnen laten. Ed heeft het overwogen, maar kan het niet over zijn hart verkrijgen om anderen dan met de bestaande problemen achter te laten.
Van Portaal hoeven de bewoners, zoals het er nu naar uitziet, de eerste dertig jaar niet veel te verwachten. Want pas dan staat de volgende ronde voor groot onderhoud gepland.
De slechte isolatie in de Stadhoudersstraat in Arnhem komt donderdagavond aan bod in het tv-programma In het Vizier van De Jager. Daarin gaat Inge de Jager op zoek naar mensen die in de knel zitten, zich niet gehoord voelen en met de rug tegen de muur staan. Loop jij ook tegen dit soort zaken aan? De redactie van In het vizier van De Jager wil graag met je in contact komen. Je kunt een mail sturen naar inhetvizier@gld.nl .