Gelderland

Kat na vier jaar weer thuis: 'Ik dacht dat hij dood was'

Kat Piet (of Pietje, Pietemans) is weer thuis
Kat Piet (of Pietje, Pietemans) is weer thuis © Carolien van Dam
HARDERWIJK - Ruim vier jaar geleden liep kat Pietemans, kortweg Piet, van huis. Dat gebeurde net nadat zijn baasje Carolien van Dam van Ermelo naar Harderwijk was verhuisd. Piet ging naar buiten en kwam nooit meer terug. Tot maandag. Toen kreeg Carolien ineens een telefoontje van Dierenambulance Noord-West Veluwe.
“Ik had inmiddels de hoop opgegeven”, vertelt Carolien aan RTV Nunspeet. “Toen de dierenambulance belde, dacht ik eigenlijk dat hij dood was." Vol verbazing hoorde ze aan dat Pietje, zoals ze hem ook wel noemt, levend gevonden was. Met tranen in haar ogen stapte ze snel de auto in.

Op kilometer afstand

Pietje heeft waarschijnlijk al die jaren buiten geleefd en ook nog eens hemelsbreed zo'n kilometer verderop. Zijn vacht zat vol matten en klitten. Dat is ook de reden dat de dierenambulance hem gevonden heeft. Een man belde naar de organisatie, omdat het leek alsof de kat geen huisje had. Via de chip is Carolien gevonden.
Esther van de dierenambulance vond het beestje. Ze is ook trimster, dus zij had Pietemans alvast even onder handen genomen, voordat Carolien hem bij haar op kwam halen. Zo zag hij er weer een beetje toonbaar uit. “Hij ziet er niet mooi uit, het verdient geen schoonheidsprijs. Hij heeft wat kale plekken aan de zijkant, ook wat littekens. Het vermoeden is dat hij dat zelf eruit getrokken heeft”, legt Carolien uit.
De kale plek op de zijkant van Piet
De kale plek op de zijkant van Piet © Carolien van Dam
Maar dat geeft helemaal niks, want Pietje knort al weer lekker in de armen van zijn baasje. “Hij deed heel lief, haalde z'n nageltjes niet uit. Hij wilde echt aandacht. Hij wilde vannacht zelfs alweer op bed. Dit had ik echt niet verwacht, het is heel bijzonder.”

Katten blijven nu binnen

Carolien heeft nog een hond en inmiddels ook een andere, blinde, kat. De hond is tijdelijk ondergebracht bij haar ouders. Zo kan Pietje even rustig op adem komen en daarna weer herenigd worden met hem. Met de blinde kat, Buddy, gaat het al wel goed samen. De katten blijven vanaf nu binnen.