Noord-Veluwe

Na applaus wacht nu mogelijk ontslag voor zorgmedewerkers met long covid

Irene Bollee (51) uit Elburg verloor haar baan in de zorg door Covid
Irene Bollee (51) uit Elburg verloor haar baan in de zorg door Covid © Omroep Gelderland
ELBURG - Tijdens de eerste coronagolf kregen ze applaus, de zorgmedewerkers die in de frontlinie stonden en dat vaak zonder beschermingsmiddelen moesten doen. Nu zijn we twee jaar later en dreigen de verpleegkundigen die toen long covid opliepen in de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) terecht te komen. Want na twee jaar in de Ziektewet volgt ontslag. Ook Irene Bollee (51) uit Elburg treft dat lot.
Bollee werd ziek in maart 2020 en kan waarschijnlijk nooit meer het werk doen waar ze voor is opgeleid en wat ze zo graag nog jaren had willen doen. "Ik heb er veel verdriet van. Ik heb een zorghart en door zo'n stom virus kan dat niet meer."
Mensen kunnen langdurige klachten houden na een covid-besmetting. Dat wordt ‘long covid’ genoemd. Long betekent hier: 'langdurig'. Het heeft dus niets met de longen te maken.
Irene weet voor 99 procent zeker dat ze corona opliep tijdens haar werk in het verpleeghuis in Deventer waar ze werkte. "De incubatietijd was zo'n vijf dagen. Ik heb het weekend gewerkt, naar later bleek, met patiënten die besmet waren. De donderdag erop werd ik zelf ziek."
Na applaus wacht nu mogelijk ontslag voor zorgmedewerkers met long covid

Zonder bescherming

Omdat ze astmatische klachten had, vroeg ze steeds om beschermingsmiddelen, maar die kreeg ze niet, want het verpleeghuis volgde de richtlijnen van het RIVM en die zeiden dat een mondkapje niet nodig was. Irene kwam zelfs op de IC terecht. "Ik lag elf dagen op m'n buik met armen omhoog. Ik had al een hernia voor ik het ziekenhuis in ging en nu heb ik nog steeds last van m'n rug en schouderklachten."
Ze kon nog geen glas vasthouden toen ze van de IC afkwam. Ze moest zelfs opnieuw leren lopen en heeft nog altijd last van concentratieverlies, is snel overprikkeld en moe. Dus in haar oude werk terugkomen, lukt haar niet.
Kijk hier terug naar het applaus voor de zorg in 2020:
Applaus voor zorgpersoneel in 2020.

'99 procent wordt ontslagen'

En zoals Irene zijn er veel meer, weten ze bij FNV Zorg. Ze stelden een meldpunt in voor zorgmedewerkers die long covid opliepen. "Er komt nu een golf aan van juist díe zorgmedewerkers die indertijd zonder beschermingsmiddelen moesten werken", zegt Eva Neerhof, regionaal bestuurder van FNV Zorg in Gelderland. "Na het eerste jaar ziekte, zijn die mensen al gekort op hun salaris met 30 procent. En in 99 procent van de gevallen worden ze na het tweede jaar ontslagen."
Ook Adine Minnee (25) uit Ede hangt dat boven het hoofd. In september 2020 werd bij haar long covid geconstateerd dus ze heeft nog een half jaar voordat het zover is. "Ik kwam toen in een rolstoel terecht en werd gewassen door leeftijdsgenootjes. Ik werk zelf ook in de verpleging, ik heb in 2020 een post-hbo tot kwaliteitsverpleegkundige afgerond en ik ben sinds 2017 verpleegkundige, maar heb nog nauwelijks kunnen werken; alleen tijdens mijn studie."

Kiezen tussen douchen of koken

Op dit moment woont de twintiger weer bij haar ouders in Geldermalsen. "Ik kon het thuis in Ede niet in mijn eentje. Ik was steeds zo moe. Ik moest gewoon kiezen: ga ik douchen of eten koken? Het gaat nu wel iets beter, maar ik vraag me echt af of ik ooit nog in de zorg kan werken."
Minister Helder van Volksgezondheid heeft wel een verlenging van zes maanden Ziektewet aangekondigd voor zorgmedewerkers die long covid opliepen. Neerhof van de FNV: "Maar dat loket is nog niet geopend en het is de werkgever die dat aan moet vragen. Dat kan de zorgmedewerker niet zelf doen."

Financiële klap

Irene Bollee gaat het wel bij haar werkgever aankaarten. "Maar of het ook op mij van toepassing is, weet ik niet. Want ik verwacht niet dat ik na die zes maanden wel weer terug kan in mijn oude baan. Ik solliciteer nu op een baan als gastvrouw in een verpleeghuis. Dan kan ik toch weer zorgen. Maar het betekent wel dat ik er een paar schalen in salaris op achteruit ga."
Ze is wel blij dat ze geld heeft gekregen uit het fonds van stichting Zorg na Werken in Coronazorg, Dat is een particulier fonds dat is opgezet door onder meer artsen. Maar volgens de FNV is dat maar voor een heel kleine groep een pleister op de wond. "Daar kunnen alleen medewerkers aanspraak op maken die ook op de IC hebben gelegen. Wij vinden dat er vanuit de overheid een fonds moet komen voor alle zorgmedewerkers die long covid opliepen. Want het is diezelfde overheid die indertijd zei dat ze onbeschermd hun werk konden doen."

Zie ook: