Rijk van Nijmegen

13-jarige krijgt tik van agent bij aanhouding: 'Het was onhandig'

De aanhouding van de jongen.
De aanhouding van de jongen. © Screenshot uit video
NIJMEGEN - Indara Philips uit Nijmegen is boos. Haar 13-jarige zoon is zaterdag aangehouden in Nijmegen en kreeg daarbij een tik van een agent. "Je kunt een boete geven, maar een kind sla je niet."
De zoon van Indara werd zaterdag aan het eind van de middag gearresteerd. Dat gebeurde op verdenking van belediging, laat een woordvoerder van de politie weten. "De jongeman werkte als verdachte niet mee en verzette zich tegen zijn aanhouding."
De jongen was met zijn vrienden in de stad, toen een politiebusje door de Molenstraat reed op weg naar een melding. Volgens de politie ging de jongen expres voor het busje staan, maar zelf zegt hij het voertuig niet te hebben gezien toen hij de straat wilde oversteken. "Het busje reed over zijn voet", vertelt Indara.
Toen de agenten even later terug reden, kwamen ze de jongeren weer tegen. "Een van de vrienden van mijn zoontje zei dat ze zijn voet wel hadden kunnen breken. Toen zei de agent: 'De volgende keer breek ik zijn voet'." De woordenwisseling leidde tot de aanhouding van de 13-jarige jongen.

'Agent uitgescholden'

Indara kreeg op het politiebureau te horen dat haar zoon met ziektes had gescholden. "Maar volgens omstanders was dat niet zo en het is ook niet op de beelden te zien", zegt de moeder. De beelden beginnen pas op het moment dat de jongen al in de kraag is gevat door de politie.
'Je moet je bek eens even houden, jongen', hoor je de agent zeggen. Als de 13-jarige antwoordt met: 'Wat bek houden?', krijgt hij een tik op zijn hoofd. De jongen reageert kwaad en ook omstanders laten van zich horen.
"Ik vind dit niet normaal", aldus een boze moeder. "Als je wordt uitgescholden kun je een boete geven, maar je gaat geen kind slaan."

Tik op achterhoofd is controletechniek

Volgens een woordvoerder van de politie probeerde de agent een controletechniek toe te passen. De tik met vlakke hand op het achterhoofd dient dan als afleiding, legt hij uit. "Dit veroorzaakt geen letsel maar zorgt wel voor een reactie van het lichaam en de mogelijkheid om de controle over te nemen."
Er is volgens de politie geen sprake van buitensporig of onterecht geweld. "Wel hebben we het incident besproken met de betrokken collega. Samen kwamen we tot de conclusie dat we, hoewel proportioneel, het toegepaste geweld bij nader inzien wat onhandig vinden."
Er is volgens hem geen aanleiding om intern onderzoek te doen naar het voorval.

Moeder overweegt aangifte te doen

Indara Philips laat het er niet bij zitten. Ze had dinsdag een afspraak op het politiebureau in Nijmegen om aangifte te doen. Daar hoorde ze dat ze eventueel ook eerst met de bewuste agent kan spreken.
Ze twijfelt nog wat ze gaat doen. "Mijn zoon durft niet eens meer naar buiten te gaan. Hij moet van mij wel, want hij heeft proefwerkweek. Dus hij gaat nu alleen nog maar naar school om zijn proefwerken te maken en dan komt hij weer naar huis. Hij slaapt in mijn kamer, omdat hij zo bang is", vertelt ze.
Zijn voet is nog dik en blauw van het politiebusje, maar volgens een dokter waarschijnlijk niet gebroken. Of de aanhouding nog een staartje krijgt, weet Indara niet. "Hij heeft geen boete gehad en van de politie hebben we sindsdien niets meer gehoord."
De blauwe voet van de zoon van Indara.
De blauwe voet van de zoon van Indara. © Indara Philips