Gelderland

Het is lente en we breken meteen een warmterecord, of toch niet?

Het werd 19,7 graden in Deelen.
Het werd 19,7 graden in Deelen. © Ab Donker.
ARNHEM - Het is genieten op een mooie lentedag als vandaag. De 20 graden hebben we in onze provincie nét niet gehaald, maar het weerstation op Deelen klokte vandaag wél 19,7 graden. Dat is een Gelderse record voor 22 maart, al zit er een addertje onder het gras.
Het vorige warmterecord voor 22 maart staat op naam van het weerstation in Hupsel. Daar kwam het kwik op 22 maart 2005 uit op 19,6 graden, een record dat hetzelfde weerstation overigens evenaarde in 2019.

Oud station in 's-Heerenberg

In Deelen werd het vandaag dus een tiende graadje warmer, meldt Weerplaza. Maar dan het addertje onder het gras: een weerstation in 's-Heerenberg gaf op 22 maart 1936 een temperatuur van maar liefst 21,8 graden aan. Dát is dus het echte warmterecord voor 22 maart, maar het betreffende weerstation bestaat niet meer.
Op deze zonnige dag gingen er ook veel ijsjes doorheen:
IJsverkopers draaien overuren door stralend lenteweer
Van alle nog bestaande weerstations heeft Deelen dus wel degelijk een record te pakken.
Het weerstation in Deelen was in het verleden al goed voor meer extreme temperaturen, zoals die van 25 juli 2019. Toen gaf de thermometer er 42,9 graden aan. Omdat die meting echter niet zou kloppen, geldt de 40,7 graden op diezelfde dag in Gilze Rijen als nationaal hitterecord.