Rijk van Nijmegen

Mountainbikers: kom maar eens met écht bewijs dat wij de natuur mollen

Mountainbikepad in de omgeving van Groesbeek.
Mountainbikepad in de omgeving van Groesbeek. © mtb-rijkvannijmegen.nl
NIJMEGEN - Mountainbikers in het Rijk van Nijmegen en daarbuiten zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met de negatieve toon van de natuurtoets in opdracht van de provincie. Dat onderzoek stelt dat mountainbiken schadelijk is voor de natuur.
De stichting MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen wil meer én beter onderzoek. “Dat brede onderzoek is er gewoon niet”, zegt voorzitter Alex Peters. Met hulp van veel vrijwilligers en enkele tienduizenden euro’s subsidie van onder meer de provincie zijn door zijn organisatie de mountainbikepaden in natuurgebieden aangelegd, die nu bekritiseerd worden in het rapport van diezelfde provincie.
De stichting betreurt het dat hen in geen enkel stadium van het tot stand komen van de natuurtoets om een reactie is gevraagd. De mountainbikers vinden het rapport, dat concludeert dat de route op enkele punten verlegd moet worden, incompleet en subjectief. In een reactie van 12 pagina’s onderbouwt de stichting die stellingname.

Onterecht in het verdomhoekje

De stichting krijgt veel bijval van mensen die graag gebruikmaken van de nieuw aangelegde mountainbikeroutes in het Rijk van Nijmegen. Ook bij Omroep Gelderland kwamen veel boze reacties binnen van mountainbikers die menen dat ze onterecht in het verdomhoekje worden geplaatst.
De in hun ogen ondeugdelijke natuurtoets van de provincie toont volgens de stichting MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen nog maar eens aan dat in Nederland behoefte is aan een gedegen onderzoek naar effecten van mountainbikeroutes. Zowel ten aanzien van flora en fauna als gedrag, recreatie, sport en gezondheid van mens, met uitgebreide metingen van effecten voor en na de aanleg van nieuwe routes.
Die bezwaarmakers blijven maar doorgaan
Alex Peters, stichting MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen
“We hebben het goed en netjes voor elkaar”, stelt Peters. “Maar die bezwaarmakers blijven maar doorgaan.” Hij wijst erop dat de Nijmeegse Radboud Universiteit vorig jaar, samen met onder meer de TU Delft en Wageningen Universiteit, geprobeerd heeft subsidie te krijgen voor een breed onderzoek naar duurzame mountainbikepaden in Nederland. Dat onderzoek kwam er niet omdat de subsidie uitbleef.

Moutainbikeroutes in strijd met de wet

Jaap Dirkmaat, voorman van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) uit Beek (Berg en dal) is één van die bezwaarmakers. De vereniging heeft inmiddels een zaak aangespannen tegen de provincie Gelderland. Volgens de VNC zijn de mountainbikepaden aangelegd tegen alle nationale en internationale natuurbeschermingswetgeving in.
De natuurtoets die door Bureau Natuurbalans - Limes Divergens in opdracht van de provincie is gemaakt, bevestigt dat volgens Dirkmaat nog eens pijnlijk. De onderzoekers keken naar verschillende landschappen waar de nieuw aangelegde mountainbikepaden zijn aangelegd. Lanen, droge heide, dennen-, eiken- en beukenbos. Steevast gevolgd door de conclusie: mountainbiken leidt door verstoring van fauna tot aantasting van de actuele en potentiële natuurwaarden van dit natuurbeheertype.
Dirkmaat begrijpt niet hoe de paden ooit aangelegd hebben kunnen worden als hij kijkt naar conclusies uit het rapport als de volgende:
Het gebruik van de mountainbikeroutes leidt tot het verstoren en doden van beschermde diersoorten. Het optreden van slachtoffers van beschermde soorten en het aantasten van leefgebied is in strijd met de bepalingen in de Wet natuurbescherming. De Wnb wordt door het gebruik van de mountainbikeroutes in het Rijk van Nijmegen overtreden.
Die paden horen daar niet
Jaap Dirkmaat, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap

'Verleggen van paden slaat nergens op'

De slotconclusie dat het verleggen van de routes op een aantal plekken de oplossing zou zijn, vond Dirkmaat eerder al ‘nergens op slaan’. “Waar leg je ze dan naartoe?”, onderstreept hij nogmaals, omdat dieren zich nu eenmaal verplaatsen in hun leefgebied. “Het heeft geen nut, die paden horen daar niet.” Je blijft dan eeuwig monitoren en verleggen, aldus de voorman van de VNC. Een breed onderzoek draagt naar zijn idee dus ook niets bij. De wezenlijke vraag is volgens hem: hoe gaat het met de natuur? "Slecht”, vult hij hem al zelf in.
Ondertussen zwaaien de liefhebbers van mountainbiken door de bossen met onderzoeken, die moeten onderbouwen dat er niets aan de hand is. Ze staan daarmee lijnrecht tegenover hen die met weer andere onderzoeken in de hand beweren dat mountainbiken door de natuur funest is voor flora en fauna.
In Nederland zijn al verschillende rechtszaken gevoerd om de aanleg van mountainbikeroutes. De zaak die de VNC tegen de provincie heeft aangespannen, is er weer zo eentje.