Gelderse Vallei

Lokale partij vraagt hertelling aan… en verliest een zetel

De hertelling in Nijkerk.
De hertelling in Nijkerk. © Omroep Gelderland
NIJKERK - PRO21 is na een hertelling van de stemmen in Nijkerk een zetel verloren. Opvallend is dat de lokale partij zélf de hertelling had aangevraagd.
PRO21 kreeg na de gemeenteraadsverkiezingen een restzetel toebedeeld, maar het verschil met de VVD bleek na de eerste telling maar twee stemmen. "Dat verschil is zo klein, dat we zeker willen weten of de restzetel die wij hebben gekregen ons toekomt", zei lijsttrekker Irene Moes vooraf.
Bij de hertelling bleek PRO21 vier stemmen minder te hebben dan bij de eerste telling: 3830. Bij VVD stond de teller onveranderd op 2555.

Zorgvuldige hertelling

Het blijft een miniem verschil, beaamt burgemeester Gerard Renkema. "Maar ik twijfel niet aan de zorgvuldigheid van de hertelling."
Bij de hertelling bleek een aantal goedgekeurde stemmen ongeldig. Ook waren enkele stemmen op de verkeerde stapel beland bij het sorteren en ging het een paar keer mis bij het optellen.
Zetel komt ons niet toe
Na de hertelling komt PRO21 uit op vijf zetels, nog altijd één meer dan de VVD. De grootste partij in Nijkerk is het CDA met zeven zetels.
Of Moes baalt nu ze een zetel kwijt is geraakt? "Ik denk dat belangrijk is dat elke stem telt. Als we de zetel niet van de kiezers gekregen hebben, komt hij ons ook niet toe", aldus de lijsttrekker.

Chic

Lijsttrekker Niels Staal van de VVD is Moes dankbaar dat ze hem na de verkiezingen opbelde. "Zij gaf dan ook direct aan een hertelling aan te vragen. Dit is chic en getuigt van een grote integriteit." De plek in de gemeenteraad gaat nu naar Marja Willems. Ze spreekt van een 'bijzonder wending'.
Voor de VVD is het overigens al de tweede keer dat een hertelling een extra zetel oplevert. In Putten kreeg de partij er ook een zetel bij, ten koste van Gemeentebelangen.