Arnhem en omstreken

Talip wordt geen raadslid, en komt daar precies één stem voor tekort

Talip Aydemir.
Talip Aydemir. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Precies één stem kwam Talip Aydemir tekort om opnieuw tot raadslid van Arnhem te worden verkozen. De ervaren politicus die eerst voor de PvdA en nu voor DENK in de raad zat, werd met het kleinst mogelijke verschil voorbij gestreefd door de nummer vier op de lijst Mustafa Bal: 491 om 492 stemmen. Daardoor komt Bal en niet Aydemir met voorkeursstemmen in de raad.
"Die ene stem heeft ervoor gezorgd dat ik nu niet ben gekozen", realiseert Aydemir zich een dag nadat de definitieve uitslag bekend werd. "Het is lullig. Maarja, je doet er niet zoveel aan."
Bekijk hier de reacties van zowel Aydemir als Bal.
Dat iemand op één stem een raadszetel misloopt, is volgens Aydemir nog nooit gebeurd. "Mensen raken ook vol in de emotie. Ikzelf eerst ook. Je begrijpt het niet. Het kan haast niet en lijkt een grap." Zo zie je maar weer hoeveel invloed een stem kan hebben, beseft Aydemir. "Daarom is het zo belangrijk dat iedereen stemt."
Uit de reacties die hij naderhand kreeg, maakte Aydemir op dat mensen ervan uitgingen dat 'het wel goed zou komen'. "Niemand had natuurlijk verwacht dat ik op één stem niet in de raad zou komen. Het is niet het einde van de wereld, maar wel een realiteit waar je mee om moet gaan."

'Het lag aan zijn vrouw'

Was het achteraf niet mogelijk geweest om één persoon extra te motiveren om toch voor hem naar het stemhokje te gaan? "Jawel. Ik heb ook veel berichten gekregen van mensen. Een man bood zijn excuses aan: hij had op mij gestemd en zijn vrouw op Bal. Het zou dus aan haar gelegen hebben", vertelt Aydemir met een knipoog.
'Honderden verhalen' bereikten hem van mensen die helemaal niet hebben gestemd. "Die dachten dat je nog steeds kon stemmen of dat het ook met de DigiD kon."

'Weten niet wat stemmen inhoudt'

"We moeten veel meer doen aan opkomstbevordering", meent Aydemir. "Dat mogen we onszelf aanrekenen, maar ook de gemeente. Heel veel mensen weten nog altijd niet waar ze op moeten stemmen, waarom ze moeten stemmen of wat dat überhaupt inhoudt."
Helemaal afscheid nemen van de politiek, zal Aydemir niet doen. Gesprekken om fractievolger te worden voor zijn partij, lopen al. "Met mijn historie, kennis en bagage is het wel verstandig dat ik betrokken blijf. Zodat we die kunnen gebruiken voor nieuwe generaties en anderen die daar gebruik van willen maken."

'Leuker gemaakt dan het was'

Of er met zijn vertrek niet te weinig raadsleden overblijven met gevoel voor humor? "Ja. Het is te saai, ingewikkeld en moeilijk. Ik heb het altijd leuker gemaakt dan het was. Anders is het niet te volgen voor heel veel mensen. Zonder humor is het leven toch minder vrolijk."