Stedendriehoek

De aanhouder wint: Arco komt na vijf pogingen in de gemeenteraad

SGP-politicus Arco Hak.
SGP-politicus Arco Hak. © Omroep Gelderland
TWELLO - Vijf pogingen gingen eraan vooraf. Als lijsttrekker van de SGP probeert Arco Hak in totaal al twintig jaar in de Voorster politiek te komen, maar het wilde telkens maar niet lukken. Maar de aanhouder wint, kunnen we nu wel stellen. De SGP haalde in Voorst één zetel, en dus mag Hak plaatsnemen in de gemeenteraad.
De 60-jarige lijsttrekker kon het zelf vorige week amper geloven. "De SGP is 77 jaar geleden in Voorst opgericht. Nooit eerder lukte het in de gemeenteraad te komen. Dus dit is wel uniek, een historisch moment ook", vertelt hij opgewekt. "We zijn hier echt heel blij mee."

In 2002, 2006, 2010 en 2018 was u ook lijsttrekker voor de SGP in Voorst. Al die keren lukte het niet om genoeg stemmen te halen, waarom nu wel?

"Een belangrijk punt is dat we voor het eerst twee vrouwen op de lijst hebben gezet. Zij hebben veel stemmen binnengehaald. Daarnaast weten dat er binnen de gemeente Voorst veel dingen zijn gebeurd waardoor het vertrouwen in elkaar een deuk heeft opgelopen. Daarvan hebben wij gezegd: zo gaan wij niet met elkaar om. Dat vertrouwen moet terugkomen, daar moeten we met z'n allen hard aan werken. Blijkbaar heeft dat verhaal inwoners aangesproken."

Had u het zien aankomen, na zoveel jaren?

"Als je de verkiezingen van de afgelopen 20 jaar analyseert, zien we dat we een trouwe achterban hebben die bij de landelijke en bij de lokale verkiezingen op ons stemt. Dat aantal was altijd constant, zo rond de 300 en 400 stemmen. Als je er dan nu opeens 130 stemmen bij krijgt, is dat echt een grote verrassing. Eigenlijk zou het niet eens kunnen, dachten we, maar er hebben nu nieuwe mensen op ons gestemd en daardoor zijn we nu in de raad gekomen."

Met wie krijgt de Voorster gemeenteraad te maken?

"Ik woon in Terwolde en ben werkzaam als algemeen directeur in het speciaal onderwijs, in Zwolle. Hiervoor heb ik ook gewerkt op een school in Teuge. De gemeente Voorst ken ik inmiddels behoorlijk goed, want ik woon al sinds 1985 met veel plezier in deze mooie gemeente. Als raadslid wil ik graag mijn steentje bijdragen om het zo mooi te houden."

Waar wil de SGP wat aan doen in Voorst?

"Er zijn groepen in Voorst die in stille armoede leven en daar moet de gemeente meer oog voor hebben. Kinderen die niet naar zwemles kunnen omdat de kosten te hoog zijn, of niet naar een verjaardag van een klasgenootje omdat er geen geld is voor een cadeautje. Om te voorkomen dat kinderen in isolatie terecht komen moeten we meer oog hebben voor deze inwoners, door participatie in de maatschappij voor alle bevolkingsgroepen mogelijk te maken. Er mag bijvoorbeeld geen kind zonder zwemdiploma in Voorst zijn, dat vind ik heel belangrijk."

Eén zetel in de gemeenteraad, is natuurlijk niet veel. Kunt u dan wel iets betekenen?

"Nee inderdaad, we moeten dat niet overschatten, maar je kan wel het verschil maken. Een belangrijk item in de gemeente Voorst is: hoe gaan we vertrouwen opbouwen? Een pijnlijk punt, maar ik kan dat wel op de agenda zetten en bespreekbaar maken, omdat ik geen verleden heb in de gemeente Voorst. Ik hoop dat we er als partijen uiteindelijk samen voor kunnen zorgen dat de gemeenteraad er gezamenlijk is voor de burger, vanuit onze eigen standpunten."