Arnhem en omstreken / Achterhoek

Ruud organiseerde 40 jaar verkiezingen: 'Begonnen met rode potloden slijpen'

Ruud Wille.
Ruud Wille. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Al in 1982 hielp Ruud Wille voor het eerst mee met de organisatie van de Arnhemse gemeenteraadsverkiezingen. Nu veertig jaar later waren dit voor de 64-jarige ambtenaar zijn laatste. En dus werd hij bij de vaststelling van de definitieve uitslag onverwacht en onder luid applaus door burgemeester Ahmed Marcouch in het zonnetje gezet.
Het organiseren van verkiezingen betekent onder andere het zoeken van stemlokalen, het regelen van stembureauleden, de contacten met PostNL en het drukken van de stembiljetten, legt Ruud uit. "Alles wat maar bij het verkiezingstraject komt kijken, regelen wij."
Bekijk hoe Ruud in het zonnetje wordt gezet:
Ruud organiseerde 40 jaar verkiezingen: 'Begonnen met rode potloden slijpen'
Voor hij coördinerende taken kreeg, begon het voor Ruud met 'eenvoudige werkzaamheden'. "Het slijpen van de rode potloden, zoals de burgemeester ook benoemde. Dat is een van de dingen die moeten gebeuren: de kiezer moet voorzien zijn van goede potloden."
Trots is Ruud vooral op het feit dat hij en zijn collega's 'het toch altijd weer voor elkaar krijgen'. "Het blijft een hele klus, waar we een half jaar van tevoren mee beginnen."

'Niet achter geraniums'

Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen is Ruud 68 jaar. "Die ga ik niet meer meemaken." En dan? "Geen idee, maar niet achter de geraniums zitten in elk geval."